SuperSoave

In Soave hebben een aantal wijnboeren zelf het heft in handen genomen. Ze besloten een onafhankelijk consortium op te zetten om zo hun product te beschermen. Wat is er de afgelopen jaren gebeurd in Soave waardoor nu dergelijke initiatieven plaatsvinden en hoe werkt het met consorzio?

Het Soave gebied kent een lange historie. Het Soave Classico werd in 1927 voor het eerst gedefinieerd en besloeg toen ter tijd alleen de heuvels die van vulkanische origine zijn. In 1967 werd het Classico gebied opgerekt en mochten ook de vlakke (vruchtbare) valleien tot het gebied gerekend worden. Dit gebeurde onder invloed van de grote coöperatieven. In Italië is het nu eenmaal zo dat de grootste producenten het meeste stemrecht hebben. Dat is helaas niet altijd het beste voor de kwaliteit van de wijn. Deze coöperaties hebben ook meermaals de maximale opbrengsten per hectare flink weten op te rekken alsmede het toestaan van internationale druivenrassen zoals Chardonnay en Pinot Bianco in de blend om de Garganega wat af te ronden.

Soave verloor zo over de jaren steeds meer gezicht totdat het slechts was verworden tot een gezichtsloze wijn. Het grootste deel van de productie kwam dan ook met een zeer lage prijs in de supermarkten van Amerika en Europa terecht. Een aantal kwaliteit gerichte producenten zagen dit met lede ogen aan. Goed gemaakt Soave behoort namelijk zeker tot de interessante witte wijnen van Italie. Het unieke vulkanisch terroir in combinatie met de Garganega druif kan de wijn tot grote hoogt doen stijgen. Maar de reputatie werd helaas door de grote coöperaties te grabbel gegooid en het werd dus ook steeds moeilijker om goede Soave voor een hogere prijs te verkopen. Als je met lage opbrengsten werkt en met strenge selectie van je fruit kan uiteindelijk je wijn niet voor een appel en een ei de deur uit.

soave

Nadat deze producenten eerst van binnen uit het Consorzio geprobeerd hadden het tij te keren en dat vruchteloos bleek kozen ze vervolgens om een eigen Consorzio op te richten. Tot dit Consorzio traden de beste producenten uit de Soave Classico regio toe en zij maakten samen een aantal afspraken die de kwaliteit van de Soave zou beschermen en de reputatie en het vertrouwen zou moeten herstellen. Dit alles organiseerden ze onder de vlag van de La Federazione Italiana Vignaioli Indipendenti. Deze organisatie is in heel Italië actief om onafhankelijke wijnboeren te ondersteunen die er voor kiezen om buiten de consortia te werken die vaak geleid worden door de meerderheidsstemmen van de coöperatie. De vraag is zeer of dit op de consument enig effect zal hebben, maar het zorgt er in ieder geval wel voor dat die ziel van Soave beschermd blijft voor de liefhebber van bijzondere wijnen.

Lees meer over Veneto op ons blog
Ook Winesearcher meent ook dat het tijd is om het tij te keren in Soave. 

Laatste blogs