Südtirol in de Betuwe

Een Südtirol wijnavond in de Betuwe, waarom niet? Jouke de Bruin van restaurant Kok en de Bruin in Tricht nodigde ons uit om samen met hem zo’n avond te organiseren. Zestien november was het zover. Jouke serveerde zijn menu Les Jeunes Restaurateurs, wij presenteerden bij elk gerecht een selectie van ons assortiment uit Südtirol. Deze avond liet zien dat Italiaanse wijnen zich bijzonder goed thuis voelen bij de moderne Nederlandse keuken.Restaurant Kok en Bruin

Bij Kok en de Bruin koken ze licht en elegant. Her en der maken ze een uitstapje naar moderne kooktechnieken, maar die zijn nooit dominant aanwezig in de gerechten. Ook werkt Jouke graag met producten uit de Betuwe, waar zijn restaurant gevestigd is.

Licht en elegant sluit goed aan bij ons assortiment en zeker bij onze wijnen uit SudTirol. Per gang bespraken en serveerden we twee wijnen die het gerecht van verschillende kanten benaderden. We lieten zien dat door je keuze van de wijn je verschillende aspecten van het gerecht kan benadrukken en daardoor je de opbouw in het menu kan beinvloeden.


Bij het eerste gerecht zocht de gestructureerde weissburgunder van Gumphof vooral de combinatie met de oester en de zeebaars, maar de aromatische Goldmuskateller van Erste+Neue, haalde vooral uit de komkommer chutney mooie aroma’s naar boven die ook weer een brug maakte naar de zeebaars en het gercht een meer florale expressie gaf. Spannend.


Bij het tweede gerecht trok de gerijpte sylvaner van Pacherhof duidelijk toe naar de coquilles en de aardpeer. Maar hij was zeker niet bang voor de varkenshiel omdat beiden componenten ook iets vettigs hebben. Deze wijn legde wel meer de nadruk op de lichtere viskant van het gerecht, terwijl de blauburgunder Mezzan het gerecht meer naar de aardse kant toetrok.  Deze wijn heeft echter veel expressief rood fruit en een lichte houtopvoeding gehad waardoor de coquille niet uit het zicht verdween. Beiden mooie harmonische combinaties, ook door de milde zuren in de beide wijnen.


Het tweede tussengerecht was spannend. We waren wat bevreesd voor de sinasappel,  wortel en pompoen bij de rode wijnen, omdat vooral de Lagrein van Pfannenstiel toch meer paars fruit heeft. Door de zoete tonen in het gerecht echter trok de rijke lagrein het heel goed. Het werd een bijna zwoele combinatie. De blauburgunder is lichter en heeft wat geler fruit wat mooi combineerde met de zwezerik en de tortelino. De kruidigheid in de wijn combineerde mooi met de marsh mellow en de verse gember.


Bij het hertenkalf schonken we twee krachtpatsers. Het was spannend om deze beiden wijnen naast elkaar te zetten omdat de blauburgunder van Gottardi wellicht de show zou stelen. De lagrein riserva van Pfannenstiel heeft door de houtopvoeding veel complexiteit en structuur gekregen en bleek toch een van de lievelingen van de avond te zijn. Beiden prettige combinaties, waarbij de blauburgunder mer de elegantie van het gerecht naar voren haalde en de lagrein riserva juist het wild alle ruimte gaf.


Als laatste schonken we de moscato rosa bij de pannacotta. De moscato heeft een mooie balans weten te houden in het warme jaar 2007 en combineerde prima met de romige panacotta en de vossenbessen.
WIJNSPIJSAVOND SÜDTIROL

IN SAMENWERKING MET

VERKERK WIJNIMPORTAmuse

2004 Brut Riserva, Vigneti delle Dolomiti, Endrizzi


***


Tartaar van makreel met lauwwarme oester, komkommerchutney, yoghurtcrème en iets witte chocolade

2008 Weissburgunder Praesulis, Gumphof

2009 Goldmuskateller Barleit, Erste & Neue


***


Jakobsschelpen met mousseline van aardpeer, gestoofde varkenshiel, hazelnoot  en eekhoorntjesbrood

2005 Sylvaner Alte Reben, Pacherhof

2008 Blauburgunder Mezzan, Erste & Neue


***


Kalfszwezerik krokant gebakken met tortellini van kalfstong, marshmellow van wortel en pompoen,

in sinaasappel gekonfijte gember en reductie van rode wijn en port

2009 Lagrein vom Bodem, Pfannestielhof

2007 Blauburgunder, Pfannestielhof


***


Gebraden rugfilet van hertenkalf met schorseneer, gemarineerde rode kool, krokante Tallegio en zijn eigen jus

2008 Blauburgunder Mazzon, Gottardi

2007 Lagrein Riserva, Pfannestielhof


***


Panna cotta met Caribische rum, compote van noten en milkshake van vossenbessen

2007 Moscato Rosa Pasithea Rosa, Girlan

Laatste blogs