Sabbionare: Topproducent uit Le Marche zonder pretenties

De grootste en bekendste wijngebieden van Italië zijn niet moeilijk onder de aandacht te brengen, daar is altijd belangstelling voor, ondanks de vaak veel te hoge prijzen. Nee, juist de wat minder bekende gebieden kunnen ontzettend verrassen op het gebied van kwaliteit, originaliteit en niet in de laatste plaats: prijs. Dit gaat zeker op voor wijnhuis Sabbionare van Donatella Paoloni.

Sabbionare is gevestigd in het hart van de Verdicchio dei Castelli di Jesi DOC in Montecarotto. Het dorp Montecarotto wordt door alle producenten rondom Jesi gezien als de beste plek voor de Verdicchiodruif. Ook producenten die elders gevestigd zijn hebben vaak hun beste wijngaard in Montecarotto liggen.

In juni 2012 legden we de eerste contacten met Donatella van Sabbionare. We probeerden wat proefflessen naar Nederland te krijgen om nog eens terug te proeven. Dit bleek schier onmogelijk. Donatella is wars van vreemden. Elk e-mailtje waarvan ze de afzender niet kent delete ze en haar telefoon neemt ze niet op en sms-jes gooit ze weg. We waren namelijk na een uitgebreid onderzoek rondom Jesi en Matelica er van overtuigd dat haar wijnen de beste expressie van de Verdicchio weergaven. En de aanhouder wint uiteindelijk. Haar wijnen zijn zuiver mineraal en zilt, maar hebben ook een prettige warmte. Ze wordt geadviseerd door lokale grootheid oenoloog Sergio Paolucci, hij kent de verdicchiodruif door en door en dankzij deze samenwerking hebben haar wijnen meer diepgang en zuiverheid gekregen.

Het is ons uiteindelijk toch gelukt flessen naar Nederland te halen en werken ondertussen al enige jaren met haar wijn. Geniet van deze contadina die boven zichzelf is uitgestegen. Onze verwachtingen waren hoog en die heeft ze zelfs overtroffen!

Laatste blogs