producentenbezoek

Producentenbezoek Piemonte Februari 2015

Dit jaar hadden we ons producentenbezoek aan Piemonte en Toscane aan het begin van het jaar gepland. Het combineren van deze streken wordt zo langzamerhand een “tour de force” vanwege het grote aantal producenten waar we in die regio’s mee werken. Noodgedwongen vielen er een paar af. Er was simpelweg geen tijd om iedereen te bezoeken. We beginnen met Piemonte.

Guido Porro

We begonnen in Piemonte met de wijnen van Guido Porro. Guido had net zijn wijnen uit de grote vaten overgebracht naar stalen tanks om de verschillende vaten te blenden voor de botteling. We proefden jaargang 2011. Zoals verwacht zijn de Barolo’s uit 2011 al veel benaderbaarder dan de 2010 jaargang. 2011 was een beduidend warmer jaar en dat heeft het fruit veel kracht en souplesse meegegeven. De 2010 Barolo’s zijn over het algemeen juist wat gesloten en compact, met meer donkere tonen en soms wat gedroogde zwarte olijven. In de 2011 ervaar je juist dat herkenbare nebbiolofruit: perzik, rozenblaadjes en droog kreupelhout. Nu al toegankelijk. Het is weer in de typische Porro-stijl: heel veel zacht soepel geprononceerd fruit, elegantie en zachte, sappige tannines. De kans is groot dat we de 2011 eerder gaan verkopen dan de 2010 en die laatste nog even achterhouden. Zo krijgt de 201o de gelegenheid om wat langer te rijpen in de fles.

Guido presenteerde ons ook zijn eerste jaar van een nieuwe cru Gianetto. Door de jonge stokken mist er echter nog wat diepgang, dat kijken we nog even aan.  Ook proefden we in de kelder het eerste jaar van de Vigna Rionda 2014. Al zeer veel belovend, daar zien we naar uit. Ik ben groot fan van de wijnen van deze wijngaard.

Marco Porello

In de namiddag reden we naar Marco Porello in Canale in de Roero. Hier proefden we de eerste witte wijnen uit 2014 die al gebotteld zijn. De Favorita (Vermentino), Arneis en de Arneis cru Camestri. Alle drie de wijnen toonden zich zeer goed in dit moeilijke jaar. Misschien iets minder nuance in de mond, maar daarvoor in de plaats een opwekkende mineraliteit. Verder proefden we een vatmonster van de Barbera “Filatura” 2013, een vol en krachtig jaar. Ook de nebbiolo 2013 presenteerde zich sterk. Vol en krachtig nebbiolo jaar.

 

Fratelli Alessandria

Vittore ontving ons zoals altijd op een vriendelijke, doch enigszins afstandelijke manier. Dat blijft zijn visitekaartje. ‘s Avonds na een paar potjes tafelvoetbal en een diner, liet hij zich echter van een hele andere kant zien. Warm, gezellig en vol humor. De wijnen spreken meestal voor zichzelf. Ook hier proefden we de Barolo’s 2011. De basis Barolo is nu al super benaderbaar. Prachtig blozend sappig fruit, nuance en structuur en soepele tannines. Hetzelfde beeld bij de San Lorenzo wijngaard. De Monvigliero was meer ingetogen met in de neus wat citrus, mint en ceder. Ook was er sprake van een prachtige, fijnmazige structuur en lengte. Deze eerste wijnen worden gemaakt van wijngaarden uit het dorpje Verduno, waar relatief wat meer zand in de bodem zit. Dit geeft lichtere elegante wijnen. De Gramolere komt van een wijngaard bij Montforte, die door de zwaardere bodem altijd wat compacter is en wat donkerder fruittonen heeft. De Gramolere liet dit jaar wederom een mooie balans  zien.

Castello di Verduno

Als laatste bezochten we Castello di Verduno. Altijd weer een beleving. Net als de wijnen van Alessandria hebben de wijnen van het Castello een vlucht genomen de laatste jaren. Wijnmaker Mario weet waanzinnig goed wat hij aan het doen is en wat hij met zijn wijnen wil uitdrukken. Het lijkt erop dat hij steeds verder de diepte ingaat. Dat leidt enerzijds tot meer complexiteit en smaken, maar anderzijds ook tot grote drinkbaarheid. Zijn wijnen zijn dorstlessend en vervullend. We begonnen met Barbaresco 2012, een geweldig vervolg op de 2011 die we nu verkopen. Wat lichter en meer frisheid in het fruit, maar zeker van hetzelfde niveau. Knap, want 2011 wil 2012 nog wel eens het nakijken geven. Vervolgens Barbaresco Rabaja 2010, zeer gelaagde en expressief voor 2010, in de neus perzik, aardbei, chocolade, mint en ceder. Zeer sappige structuur en prachtige balans. Ik neem mijn pet af. We vervolgden met Rabaja riserva 2009. Dit is gewoon ronduit imponerend. Een must have. De Barbaresco Faset 2008 kon me niet bekoren. De Barolo Monvigliero Riserva 2008 is aards en donker en zeer compact. Nog erg gesloten. Gelukkig is er nog een ruime voorraad 2006, dat geeft de 2008 tijd om te rijpen.

Laatste blogs