Producentenbezoek voorjaar 2014 | Deel 2: Piemonte

Cantina del Pino

Nadat we onze producenten hadden bezocht in Toscane reden we door naar Piemonte. Als eerste bezochten we Renato van Cantina de Pino. We vonden hem terug in de wijngaarden. Hij gaf ons een stoomcursus snoeien. Hij verwijderde in een zeer hoog tempo de bladeren en takken die in de weg zaten van de trossen. Het was indrukwekkend te zien hoe handig hij hierin was. Daarna proefden we de nieuwe jaren en de Barbaresco’s 2008 en 2010. 2008 heeft hij pas later uitgebracht omdat hij de wijn nog niet klaar vond. 2009 kwam dus eerder op de markt.

De wijnen maakten diepe indruk. De Barbera 2012 was geweldig. ook toonden de Barbaresco’s 2010 zich geweldig. Spannend en elegant. Ovello 2008 is onbeschrijfelijk mooi. Kracht en souplesse en in de neus floraal en etherisch. Wauw.

Wat naast de wijnen veel indruk maakte was het enorme talent wat Renato heeft voor het overbrengen van kennis. De proeverij was niet alleen een proeverij, maar ook een college over vinificatie, wijnbouw, terroir en bodemsoorten. Zeer helder uiteengezet en leerzaam.

Guido Porro

Dit was pas de tweede keer dat we Guido bezochten. Vorig jaar was hij zelf afwezig en proefden we de wijnen met zijn vader. Nu was hij er zelf om ons te ontvangen. Bij Renato was er een waterval aan informatie. Guido was juist zeer summier met zijn uitleg. Dat merk je wel vaker. Bij de eerste bezoeken kijkt de producent een beetje de kat uit de boom, probeert een beetje te peilen wat voor vlees in de kuip hij heeft. Na een aantal bezoeken komt de informatiestroom dan vaak op gang. Ook Guido heeft geweldig gepresteerd dit jaar. Hij blijft de koning van het wulpse fruit en verlengt zijn titel druivenknuffelaar moeiteloos. Je merkt dat iedereen vrolijk wordt van zijn wijnen. Sappig vol fruit in geweldige balans met een stoere structuur.

Voor mij is zijn Dolcetto een schoolvoorbeeld. Fris, licht, sappig en zeer drinkbaar. Ik vind vaak dat Dolcetto wat overdreven wordt door een aantal producenten waardoor het drinkplezier wat verdwijnt. Zo niet bij Guido. Datzelfde geld voor zijn Barbera en Nebbiolo. Echt serieus en overdonderend wordt het bij de Barolo Lazzairasco 2010. Hors categorie Barolo,  dit jaar gelukkig voldoende flessen kunnen krijgen, wie weet halen we het nu wel totdat 2011 uitkomt.

Fratelli Alessandria


Vittore presenteerde een venwichtige line-up, opvallend smakelijk was de Pelaverga 2013. De Barolo’s 2010 toonden zich wat moeilijk, terwijl ze tijdens Vinitaly benaderbaarder waren. Die zullen de komende jaren wel mooi ontwikkelen, ze zijn krachtig en compact. Wat minder het kersenfruit wat vaak in hun wijnen zit. De Rossoluna 2012, de blend van Nebbiolo, Barbera en Freisa opgevoed op barrique, was ook weer erg smakelijk, dat gaan we dit jaar zeker weer doen.

Castello di Verduno

Tijdens de Vinitaly in april hadden we al een geweldige proeverij bij het Castello. Ook nu weer in Verduno was de kwaliteit overweldigend en imponerend.  Geweldige wijnen van veel verschillende jaargangen. Opvallend waren de Pelaverga 2013, Barbera “Bricco del Cuccolo” 2012, de Barbaresco Rabaja 2009 en de Barolo Monvigliero 2006 riserva. Met dit huis gaan we flink uitbreiden.

Marco Porello

We sloten af bij Marco Porello. De Favorita was opvallend goed dit jaar en ook de Barbera Filatura sterk als altijd. De Nebbiolo 2012 was nog piepjong, maar is wel beloftevol. De nebbiolo 2011 is moeilijk te verslaan, maar Marco heeft het zeer goed gedaan dit jaar. Ook zal dit jaar voor het eerst wat Brachetto meekomen voor de liefhebbers van dessertwijn met een bubbeltje.Laatste blogs