Producentenbezoek 2018 (2): Le Marche-Umbria

Tenute Recchi Franceschini

Op dinsdagochtend reden we naar Le Marche, het gebied rond Ascoli Piceno. Daar bezochten we wederom een nieuwe loot aan onze stam: Conte Mario Antonio Recchi Franceschini. Deze jonge graaf is pas 25, maar loopt over van de idealen en ambitie. Zijn familie is eigenaar van het dorp en het gebied eromheen. Het is nu verdeeld over ooms en tantes en zijn eigen ouders. Maar de familie is beroemd in het dorp. Het ouderlijk kasteel storte tijdens de middeleeuwen door verzakkingen van de berg af. Nog jaren later waren schatgravers in de puinhopen op zoek naar waardevolle spullen. So, they go way back. Mario groeide op in Rome en Venetië en volgt een opleiding to apotheker. Maar toen hij hoorde van Italianen uit het dorp dat ze niet trots waren om Italiaan te zijn brak zijn hart. Italië was toch de bakermat van de verlichting, heeft prachtige kunst voortgebracht, Leonardo da Vinci. Hoe kun je daar nou niet trots op zijn. Hij besloot de omgeving iets te geven om trots op te zijn en begon een wijnbedrijf. Hij is pas enkele oogsten ver, maar het domein is prachtig gelegen en de kwaliteit is evident. Hij is op zoek naar diepte en spanning in zijn wijnen gemaakt van Pecorino en Passerina, twee lokale druivenrassen die het wonderwel tot de DOCG status geschopt hebben, ondanks dat dit gebied eigenlijk pas kort bestaat en weinig bekendheid geniet. Het consortio zal wel goede connecties hebben… De jonge graaf komt wat chaotisch over en gaat ver in zijn gastvrijheid in het vervallen familiehuis. We eten een lunch van het servies met het familiewapen erop, het bestek is echter allemaal verschillend en Mario raced op en neer tussen een restaurant en de eetkamer om de gangen op tafel te krijgen. Bijna denken we in een Monty Pyton film terecht te zijn gekomen. Hij heeft gewoon wat te veel aan zijn hoofd blijkt het. Niet allen de zorg voor zijn bijjaarde vader, maar ook de reputatie en het levenswerk van zijn overleden moeder beschermen en archiveren…. Over 10 jaar lachen we waarschijnlijk over het rommelige begin. De wijn ligt in ieder geval op koers.

Sabbionare

Na dit hilarisch emotionele bezoek reden we door naar het Noorden van de Marken en bezochten we Sabbionare. Inmiddels een gevestigde naam in ons assortiment en ze blijft elk jaar weer boven verwachting presenteren. Donatella nam de teugels van haar man een aantal jaar geleden over toen hij door een ziekte zijn zicht verloor. Ik ken de wijn die hij maakte niet, maar Donatella is een goede opvolger. Ze maakt wat mij betreft een van de meest belijnde Verdicchio’s die ik ken. Veel nuance en diepte. Haar instapmodel verdiend de naam instap niet en is al zo mooi en compleet.. De Cru Sabbionare ligt achter de cantina en bestaat voornamelijk uit zand en geeft geweldige diepe wijn. Er  wordt niet gerommeld met hout (behalve voor de passito) en dat geeft transparante terroir gedreven wijnen vol complexiteit. Ook voegde ze dit jaar een Spumante methode classic toe aan het assortiment. Beendroog en zilt en uiteraard volgens de laatste mode niet gedoseerd.

Fratelli Pardi

Als laatste van de dag bezochten we Fratelli Pardi in Umbria. Ook weer een nieuwe aanwinst, maar een bedrijft ik al een aantal jaren volg. Ik bezocht het domein twee jaar geleden al eens. De kwaliteit bleef door de jaren heen gehandhaafd en ik vond het dan ook tijd om te beginnen met importeren. Pardi zit in Montefalco, de geboortegrond van de Sagrantino. Een gemeen rood druivenras vol bitters en tannine en bijzonder moeilijk te temmen. De gebroeders macereren zeer kort om zo min mogelijk harde tannines uit de druiven te extraheren. Wij vielen allemaal als een blok voor de Sacrantino, gemaakt van twee oude percelen en opgevoed op grote foeders. Ja, er zit zeker een randje aan en het is bepaald geen borrelwijn. Maar wat een macht en wat een kracht. Daarnaast maken ze ook nog wat wit, gemaakt van Trebbiano spoletino en een blend van Trebbiano, grechetto en chardonnay. Beiden fijne, typische wijnen uit het hart van Italie. De Spoletino is groen en kruidig, de blend sappiger en heeft geler fruit. 

Laatste blogs