Producenten bezoek Noord-Italië deel 2: Veneto

Deel twee van het reisverslag over Noord-Italië.

Fratelli Bortolin, Valdobbiadene, Veneto

Eens in de paar jaar wippen we weer even langs bij de Gebroeders Bortolin. Prachtig gelegen in het hart van het Valdobbiadene gebied. Ze produceren jaar in jaar uit prachtige kwaliteit prosecco.

Dit jaar hadden ze iets nieuws Prosecco Zan Brut, gemaakt zonder enige toevoeging van sulfiet. Het fruit komt uit hun wijngaarden in Conegliano, omdat ze daar eerder oogsten, besloten ze deze wijn van dit fruit te maken. Dan is de kelder nog helemaal schoon en konden ze alle aandacht geven die nodig is. De condities moeten ideaal zijn als je zonder sulfiet wil werken. Geweldig sappig wit fruit, mooi droog en rins. Zeer beperkt te krijgen. Ik heb snel gereserveerd.

Ca’ Rugate, Montecchia di Crosara, Veneto

Ons bezoek aan Ca’ Rugate is altijd weer hilarisch. Dit jaar had Michele, il Capo, de stamboom van zijn familie op de muur laten schilderen. De eerste 5 generaties die gewone boeren waren stonden er ook op en hijzelf als derde generatie wijnmaker uiteraard prominent bovenaan in het midden van de boom. Deze licht grootheidswaan werd weer volledig gerelativeerd tijdens zijn (inmiddels) beroemde rondleiding door het eigen museum. Hij heeft het huis van zijn opa nagebouwd en volgezet met oude wijnmaak”apparatuur”. Ik krijg het beeld dat hij het hier zelf altijd het allerleukst vind. Daarna proefden we eerst uit tank de basis voor de nieuwe Spumante Amedeo. Perfect basiswijn om spumante mee te maken. Goed zuur, weinig neus van zichzelf en niet te veel smaak. Dit is precies wat je wilt, want dan kan de wijn veel smaak opnemen tijdens de lange rijping van 4 jaar op de gisten. Het eerste jaar 2008 was een groots begin. Amedeo wordt niet gedoseerd en is beendroog en mineraal en heeft prachtige tonen van brioche door de lange rijping.

In de veneto was 2012 warm maar bepaald niet problematisch. Er is iets eerder geoogst om frisheid te behouden en dat is goed gelukt. De grote verrassing dit jaar was echter het rood. De Campo Lavei 2010 die nu te koop is vond ik al geweldig, maar ook de ripasso 2011 en de Campo Lavei 2011 zijn geweldig. De wijngaarden beginnen een beetje op leeftijd te komen en beginnen steeds meer te smaken naar wat ik zoek in Valpolicella. Het lijkt dat Michele op weg is om ook voor zijn rode wijnen de begeerde drie bekertjes te gaan halen de komende jaren. In de kelder proefden we nog een riserva Amarone die in 2017 moet uitkomen. 4 jaar gerijpt op grote houten foeders van 30 hl. Michele heeft zich laten inspireren door Brunello en Barolo waar een lange rijping op groot hout normaal is. Hiermee lijkt het dat Michele zijn gamma compleet heeft. Voor het wit is er de nieuwe topwijn Studio, voor de spumantes Amedeo, voor de dessertwijnen de Vin Santo en nu voor het rood de Amarone riserva.

 

Laatste blogs