Pinot Noir genetisch manipuleren

In dit filmpje beargumeteert Barry Schuler de mogelijkheden en voordelen van genetische manipulatie, en dan met name gefocused Pinot Noir. Hij was betrokken bij grote internet/ IT projecten en is mede-eigenaar van Meteor Vineyard waar sinds jaargang 2005 een Cabernet Sauvignon wordt gebottled.

Het genoom van Pinot Noir blijkt ongeveer even groot als dat van jou. Een Frans-Italiaans onderzoeksteam publiceerde in 2007 het genoom.

Moreel-etische discussies ben ik niet religieus genoeg voor. Maar het gemak waarmee geponeerd wordt dat je voor een beetje meer frambozensmaak gewoon basenpaar nummertje zoveel moet vervangen voor een ander komt wel erg plat op mij over. Volgens het filmpje zijn alle mensen voor 99,9 % genetisch gelijk. Alle diversiteit die door dat zeer kleine verschil geproduceerd wordt, wijst erop dat het nogal complexe materie is. Een kleine aanpassing heeft grote gevolgen.

Laten ze eerst maar eens proberen om decente wijn te maken met de Blauburgunder klonen die we al hebben, voor dat Pinot Frankenstein op de markt komt.


Laatste blogs