Ontdek de Intrigerende Aromatische Rode Wijnen uit Italië!

Je kent vast wel de witte wijnen gemaakt van Sauvignon of Gewürztraminer die letterlijk je glas uit stuiven. Ze heftig wordt het bij aromatische rode wijnen misschien niet snel, maar ook daar vind je een paar hele interessante expressieve varianten. Het leuke van deze wijnen is dat ze meestal niet te zwaar zijn en ook licht gekoeld kunnen worden. We zetten er een paar op een rijtje en bieden deze aan als verzameldoos voor zomerse avonden.

1. Nero di Troia: De Parel van Puglia
Nero di Troia, afkomstig uit Puglia, schittert met zijn diepe robijnrode kleur en betoverende aroma’s van zwarte kersen, mintige kruidigheid, rozenblaadjes en aardse tonen. De wijn is zowel krachtig als verfijnd, met zachte tannines en een harmonieuze balans tussen fruit en kruiden.

Wijn & Spijsadvies
Nero di Troia doet het goed bij bavette van de barbecue

2. Ypsilon: Vulkanische verrassing
Het piepkleine vulkanische pukkeltje Lipari, boven de kust van Noord-Sicilië brengt verrassende wijnen voort die kakelen van plezier. “Ypsilon” is gemaakt van Nero d’Avola en de inheemse Corinto Nero en vormt een licht verteerbare blend met een perfecte balans tussen vrolijk paars sap en warme specerijen. Laag in alcohol maar hoge funfactor.

Wijn & Spijsadvies
Past goed bij kruidige Mediterrane visgerechten, bij antipasti en bij de (Midden-)Oosterse of Marokkaanse keuken.

3. Ruché: De Romantiek van Monferrato
Ruche, een zeldzame druif uit Monferrato, betovert met zijn weelderige aroma’s van rozenblaadjes, aardbeien en exotische specerijen. De wijnen zijn even sensueel als elegant en verrassende tanninesstructuur zorgt voor de nodige houvast om de rokerige smaken van de barbecue te pareren.

Wijn & Spijsadvies
Wij zijn dol op orgaanvlees en Ruche omhelst je gebakken kalfslever of je kippenlevertjes op crostini (Recept). Maar ook bij geroosterd rundvlees, wild of stoofgerechten komt Ruché optimaal tot haar recht.

4. Camaiola: Campania’s Vergeten Druif
Camaiola, afkomstig uit Campania, is Rock ‘n Roll. Alleen maar powerakkoorden van smaken: rode vruchten, viooltjes, amandelspijs en kruidigheid. De wijnen belichamen de essentie van bijzonder rood uit Campania, met een diepe frisheid, intens paars fruit en een intrigerend samenspel van aroma’s.

Wijn & Spijsadvies
Geroosterde bietjes met mierikswortel en frambozendressing

5. Vespolina: Het Noord-Italiaanse Juweel
De Vespolina-druif, afkomstig uit Noord-Italië, biedt wijnen met een levendige zuurgraad en opwindende tonen van kruiden, peper, rode bessen en donkere chocolade. Het is een ware ontdekking voor liefhebbers van speelse maar karaktervolle wijnen.

Wijn & Spijsadvies
Heerlijk bij geroosterde andijvie met ansjovisdressing

6. Frappato: Siciliaanse Levensvreugde
Frappato, van Zuid-Siciliaanse oorsprong, brengt een flinke dosis zonneschijn in je glas met zijn uitbundige aroma’s van rijpe bosaardbeien, viooltjes en kruiden. Deze lichte en levendige wijn weerspiegelt de zorgeloze geest van het eiland.

Wijn & Spijsadvies
Heerlijk bij bijvoorbeeld geroosterde varkensbuik of vegetarisch bij gepofte aubergine met peterselie en granaatappel

Voor de Avontuurlijke Drinker
We hebben een selectie samengesteld van deze obscure aromatische druiven en betoverende wijnen, waarbij je de unieke eigenschappen van elke wijn zelf kan ervaren. Stap binnen in deze wereld van onbekend Italiaans rood en laat je verrassen door de keur aan unieke eigenschappen die je nog niet kende van wijnland Italië.

Proost op het verkennen van de verborgen schatten van de Italiaanse wijnbouw!

Wijndoos

Wijndoos Vol Aromatisch Rood

 

Laatste blogs