Nuovi arrivi! In 2024 haalden we al meer dan 50 nieuwe Italiaanse wijnen naar Amsterdam

In de dynamische wijnwereld waarin we ons begeven is bijna altijd wel weer goed nieuws te melden. Onze winkel is weer volgestroomd met spannende nieuwe wijnen en jaargangen. Graag stellen we enkele highlights aan jullie voor in deze nieuwsbrief. 

Tenute Bosco 

Tenute Bosco is een project van Sofia Ponzini en haar man Concetto. In 2010 zijn ze van start gegaan. Het domein Tenute Bosco is al driehonderd jaar oud en kent een zeer lange historie. Ze zijn gevestigd aan de noordzijde van de Etna, de plek waar de beste Etna wijnen vandaan komen. 

 Ze hebben het bedrijf na de aankoop volledig geherstructureerd. Ze zijn biologisch gecertificeerd en maken wijnen met minimale interventie. “Je vangt de natuur en het bijzondere terroir van de Etna het best door zo min mogelijk te doen en de planten zelf te laten spreken” zegt Sofia. Zo’n oud domein weet zelf precies wat het wil zijn.  

Bij een bezoek aan Sicilië en de Etna vonden Sofia en haar man in 2010 een zeer oude wijngaard, de Santo Spirito in Passopisciaro, een amfitheater met allemaal oude terrassen waar zo’n 27.000 pre-phyloxera planten staan. Er staat Nerello Mascalese en Carricante aangeplant. Hier komt hun topcuvée de Vico vandaan, het wordt gezien als een van de oudste wijngaarden op de Etna. Daarnaast hebben ze nog een wijngaard in Solicchiata (Piano dei Daini). De prachtige Etna Bianco is een blend van deze wijngaard en de zeer oude Carricante stokken. 

Pacherhof 

Pacherhof is een heel oud domein dat dateert uit de 12e eeuw.  Het is nu al een aantal generaties in handen van de Familie Huber. Het bestaat nu uit een prachtig Gasthof (hotel) en een wijnkelder. De huidige wijnmaker is de zoon en het grote talent Andreas Huber.  

Andreas is een stille ingetogen jongen. Hij laat zijn wijnen liever voor zich spreken. En dat doen ze. Zijn wijnen zijn glashelder van smaak en bezitten grote finesse en elegantie. Pacherhof is een van de noordelijkste wijnmakers van het Eisacktal, vlak bij de Oostenrijkse grens. Andreas laat zich dan ook inspireren door de witte wijnen uit Oostenrijk. Door de jaren heen heeft hij zijn eigen weg gevonden. Hij maakt grootse witte wijnen die enerzijds rijk en gevuld zijn, maar anderzijds heerlijk fris, rins en mineraal.  

De wijngaarden liggen tussen de 600 en 900 meter boven zeespiegel, hierdoor is er overdag en ’s nachts een groot temperatuurverschil. ‘s Zomers kan het in Südtirol makkelijk 38 graden Celsius worden. Maar door de hoogte koelt het ’s nachts flink af. Zo blijven ze fris, en kunnen ze veel fruit en aroma’s ontwikkelen. Dankzij de bodem bevatten de druiven ook veel zuren en mineralen, deze brengen het rijpe fruit perfect in balans. 

Nuovi Arrivi Verzameldoos

Maak kennis met onze nieuwste jaargangen en aanwinsten

Nieuwe wijnen 

De omvang van de lijst met nieuwe wijnen lijkt te groot om volledig te beschrijven in onze nieuwsbrief. Daarom hebben we ervoor gekozen om drie producenten nog kort uit te lichten, een compleet overzicht van alle nieuwe wijnen is terug te vinden via de knop. 

Het was een tijd overleven zonder de unieke vulkanische juweeltjes compleet te hebben, kunnen we nu ook weer even vooruit met de witte parels van een van de bekendste Etna wijnmaker Girolamo Russo.  

Maar liefst drie nieuwe wijnen van het Piemontese wijnhuis Colombera e Garella. Cristiano Garella is de eer en het geweten van Noord-Piemonte. Als 20-jarige was hij reeds de keldermeester van het beroemde Tenute Sella, maar na een aantal jaren vertrok hij daar door een verschil van inzicht in wat Noord Piemontese wijn zou moeten zijn.  

Ze maken er no nonsense terroir gedreven wijnen met een uiteraard een duidelijke Noord-Piemontese signatuur. Het fruit is er ijler dan in het Barolo gebied en door de toevoeging van Vespolina en Croatina altijd wat aardser en kruidiger. 

Fattoria Ambra ligt in het DOCG Carmignano en is het domein van Beppe Romei Rigoli. Carmignano is niet alleen de laagst gelegen, maar ook de kleinste en oudste DOCG van Toscane. De denominatie is al in gebruik sinds 1716 en bestaat dus ruim 300 jaar. Het gebiedje ligt ten noord-westen van de stad Florence en is het noordelijkst gelegen productiegebied in Toscane. 

Beppe heeft zijn DOCG altijd eigenhandig in stand gehouden. Hij maakt zijn wijnen sinds jaar en dag op dezelfde, ouderwetse manier. Dankzij deze traditionele werkwijze heeft hij al meerdere modegrillen overleefd. Beppe maakt doorleefde wijnen met veel structuur en karakter maar tegelijkertijd veel elegantie. Door de onbekendheid van dit gebied zijn ze vaak ook nog aantrekkelijk geprijsd. 

Laatste blogs