Nieuwe jaargangen, nieuwe wijnen, nieuwe vrienden

Dit voorjaar maakt Sprezzatura een frisse nieuwe start. De kelderrestanten zijn grotendeels “opgeruimd”, de nieuwe jaargangen geproefd, de contacten met onze nieuwste wijnmakers zijn gelegd en de koers voor dit jaar is uitgezet. Een opwindende tijd dus, en we delen deze spannende nieuwe periode uiteraard graag met jullie.

De afgelopen weken hebben we hard gewerkt om ons assortiment weer bij te punten en zelfs verder uit te breiden. Nieuwe producenten vinden die iets kunnen toevoegen aan onze portfolio is al een hele uitdaging, maar eigenlijk is het nog spannender om te zien hoe de wijnmakers waar wel al jaren mee werken het jaar zijn doorgekomen. De meeste wijnen veranderen continu. Elke jaargang heeft zijn eigen uitdagingen: de weersomstandigheden gedurende het groeiseizoen zijn elk jaar weer anders, wijngaarden evolueren, en wijnmakers maken zelf ook een ontwikkeling door. Daarom is het voorjaar zo’n spannende tijd, een tijd waarin we de laatste oogstjaren verkennen en we zo nu en dan verrast worden door de buitengewone kwaliteiten van onze wijnmakers.

Na ons werkbezoek aan Vinitaly, de belangrijkste wijnbeurs van Italië hebben we dit voorjaar ook gebruikt om Noord-Italië te bezoeken. Dit is voor ons altijd een uitgelezen mogelijkheid om de rijpende jaargangen rechtstreeks van het vat te proeven en bij te praten met de gepassioneerde boeren waarmee we een band hebben opgebouwd. En waar de planning het toeliet, hebben we hier en daar spannende nieuwe wijnhuizen ontdekt en zaadjes geplant voor wellicht een volgende samenwerking.

Met gepaste trots stellen we hieronder twee van onze nieuwe wijnhuizen aan jullie voor:

Kellerei St. Pauls

Kellerei St. Pauls is een coöperatie gevestigd in het koele maar zonovergoten Südtirol. Met een rijke traditie die teruggaat tot 1907, vertegenwoordigt de kellerei een groep kleinschalige wijnboeren met versnipperde wijngaarden tussen de 200 en 700 meter boven zeeniveau. De druiven worden met de grootste zorg voor de natuur verbouwd en met hand geplukt, met als groter doel de beste expressie van Südtiroler wijnen met het behoud van de authentieke karakteristieken van de regio en druivenrassen.

St. Pauls maakt een breed scala aan wijnen, variërend van verfrissende witte wijnen tot elegante rode wijnen. Door de inzet van druivensoorten zoals Goldmuskateller, Pinot Grigio, Müller Thurgau en Lagrein creërt de kellerei wijnen met een regionaal karakter en een uitgesproken helder smaakprofiel. Stuk voor stuk loepzuivere bergwijnen, met veel smaak, goede vulling en finesse. We zijn erg blij met de nieuwe samenwerking met deze toonaangevende producent van hoogwaardige wijnen in Südtirol. Probeer ze vooral!

Bekijk hier de wijnen van Kellerei St. Pauls

Nicola Gatta “Non ho paura del tempo”
(Ik ben niet bang voor de tijd.)

Nicola Gatta had grote plannen voor zichzelf. Hij was een mega voetbaltalent en zou ver komen in de Serie A en daarbuiten. Maar toen verdraaide hij zijn knie en keerde nooit meer terug naar zijn vroegere niveau. Zijn droom was voorbij, exit Nicola Gatta.

Maar toch niet helemaal. Zijn ouders produceerden Franciacorta in de vruchtbare vallei rondom het Iseo-meer. Ze hadden ook oude wijngaarden op de heuvels rondom de Pianura Padana. Deze wijngaarden groeiden in een kalkbodem van oude zeeafzetting, met een bovenste laag van ijzerhoudende klei. Nicola zag het enorme potentieel van dit terroir en begon deze wijngaarden afzonderlijk te vinifiëren. Na de ontdekking van bio-dynamische Champagnes, die zonder enige interventie of chemische toevoegingen werden gemaakt, besloot hij dat dit ook zijn weg zou zijn. Hij produceert nu zijn spumantes op biodynamische wijze. Deze wijnen worden spontaan gefermenteerd zonder enige toevoegingen en met minimale toevoeging van sulfieten. Alle wijnen worden op hout gerijpt. Nicola denkt niet in maanden, maar in maancyclus. Daarom vermeldt hij op zijn etiketten hoeveel cycli een wijn heeft gerijpt.

Hoewel zijn wijngaarden binnen de DOCG van Franciacorta liggen, besloot hij vijf jaar geleden de classificatie te verlaten. Hij wilde niet voldoen aan de regels van het consortium. Sindsdien is zijn reputatie alleen maar gegroeid en zien we in hem de ongekroonde koning van het Franciacorta-gebied. Samen met zijn buren van Ca del Vent laat Gatta zien wat het echte potentieel is van dit gebied. Hij werkt met Pinot Noir en Chardonnay, en maakt zowel monocepages als blends. Al zijn wijnen worden langdurig sur lie gerijpt, minimaal 30 maanden tot wel 90 maanden. Non ho paura del tempo. Dit betekent: “Ik ben niet bang voor de tijd”. Zijn wijnen zijn lang gerijpt, maar nog steeds jeugdig, fris en geweldig mineraal. Hij kan zich meten met de beste producenten uit het Champagne-gebied.

Bekijk hier de wijnen van Nicola Gatta

We hebben de afgelopen weken een overvloed aan nieuwe wijnen en jaargangen mogen verwelkomen. Om dit te vieren, hebben we speciaal een proefdoos samengesteld met wijnen die je nog niet eerder hebt gedronken. Deze doos bevat een selectie van nieuwe jaargangen en recent toegevoegde wijnhuizen. En het beste nieuws is dat je deze aanwinsten uit Italië kunt proeven met een mooie korting. Deze actie loopt een week en eindigt op woensdag 31 mei.

Proefdoos Nieuwe Wijnen

 

Laatste blogs