NIEUW! Tenuta Le Calcinaie | Vernaccia di San Gimignano "Vigna ai Sassi" 2007

Grote, witte wijn zonder hout, van de vernacciadruif. Dat maakt Simone Santini op Le Calcinaie, een domein zo’n vier kilometer buiten San Gimignano. Zijn riserva Vigna ai Sassi rijpt na de vergisting twee jaar op staal. Volgens de methode sur lie: rijping van de most ‘op zijn gist’. De uitgewerkte gistcellen geven de vernaccia zo een extra duwtje in de rug. Simone bottelt de wijn na twee jaar, maar laat hem nog één jaar op fles rijpen voordat hij wordt uitgebracht. Onlangs hield het consortzio van San Gimignano een blinde proeverij van zijn eigen wijnen. Simone mailde ons trots dat de Vigna ai Sassi als allerbeste uit de test was gekomen. Dit gegeven was niet nodig om ons over de streep te trekken, de wijn was al onderweg naar Nederland. Maar bevestigd zien dat je een goede keuze hebt gemaakt, is altijd leuk.

In 1986 plantte Simone zijn eerste wijngaarden op het domein van Le Calcinaie. Van deze oude druivenstokken maakt hij nu zijn riserva. Le Calcinaie verwijst naar het Franse woord calcaire, wat ‘kalkhoudend’ betekent. De bodem rondom San Gimignano bevat klei, zand en vulkanisch gesteente, maar ook veel kalk. Tijdens het pleistoceen lag Toscana onder de zeespiegel, daarom zit de bodem nu nog vol met schelpen. En schelpen bestaan voor een groot deel uit kalk. De vernacciadruif is juist erg gehecht aan dit terroir met veel kalk, hij gedijt eigenlijk niet op andere plekken.

Le Calcinaie is sinds 1996 biologisch gecertificeerd, evenals Simone’s wijnmaakproces. Voor hem is biologisch werken bepaald geen modegril, het is een bewuste keuze omdat hij de hoogste kwaliteit wil produceren. Simone is van alle moderne gemakken voorzien in zijn kelder, wat erg belangrijk is bij biologische productie. Hygiëne heeft bij hem topprioriteit en hij werkt met fruit van geweldige kwaliteit. Hierdoor hoeft hij nauwelijks met sulfiet te werken en kunnen de aroma’s en karakteristieken van de wijn excelleren.

Laatste blogs