Monteraponi Colli della Toscana Centrale Trebbiano vertikaal

Monteraponi is de naam van onze Chianti Classico producent gerund door Michele Braganti en zijn vrouw Alessandra. Het is een oud middeleeuws dorp vlak bij het dorpje Radda, dat ooit toebehoorde aan de Baron Ugo, gouverneur van Toscane aan het einde van de tiende eeuw. Het dorpje is ooit gebouwd rond drie torens, met een vierkante basis. Het complex, gelegen op de gelijknamige heuvel, domineert de vallei richting de rivier de Arbia dankzij de hoogte van 470 meter. De wijngaarden liggen tussen de 470 en de 600 meter boven de zeespiegel. Dat is hoog voor Toscane. Antonio Briganti, de vader van Michele kocht eind jaren 70 het domein als vakantiehuis. Er was toen al een aantal wijngaarden en hij heeft nog meer bijgeplant. Tegenwoordig telt het domein ruim 12 hectaren.

In 2010 begon Michele Briganti met een ambitieus plan voor een witte wijn van zijn Trebbiano druiven. Hij gebruikte de druiven eerst voor een Vin Santo, maar hij zag dat er meer mogelijk was met het fruit. Omdat hij zo onder de indruk was van de kwaliteit van de oude stokken Trebbiano wilde hij niet zomaar een Trebbiano Toscano maken, omdat die een twijfelachtige reputatie genieten, maar een grootse wijn die een hele ander kant van deze druif zou laten zien. De eerste jaargang die hij uitbracht, de 2012 fermenteerde hij in zijn geheel op barrique met een deel van de schillen voor wat meer structuur en de wijn kreeg toen nog een malolactische fermentatie. In 2013 deed hij de fermentatie op beton in plaats van hout, en liet de wijn rijpen op gebruikte en nieuwe vaten. De 2014 was nog met 30% hele trossen en 5-6 dagen fermentatie op beton, uiteindelijk afgemaakt op hout.

Vanaf jaargang 2015 was het “recept” voor wat de beste productietechnieken was af. De druiven worden voor 50% ontsteeld, gevolgd door een maceratieproces op de schillen gedurende ongeveer 48 uur in beton en vervolgens wordt de most overgebracht naar oude barriques waar de alcoholische gisting wordt voltooid. Dan gaat de wijn in klein nieuw en gebruikt hout uit de Bourgogne voor de rijping. Er worden twee wekelijkse batonnages uitgevoerd om body, structuur en aroma’s aan de wijn te geven. Er vindt geen malolactische fermentatie meer plaats.

Michele nodigde een selecte groep importeurs en journalisten uit om de eerste 10 jaargangen van deze bijzondere Colli della Toscana Centrale Trebbiano te proeven in het geweldige Four Seasons Hotel in Florence. Het werd een hele bijzondere ochtend die een onuitwisbare indruk achterliet en inderdaad bij de aanwezigen het beeld van Trebbiano Toscana voorgoed veranderd heeft.

Proefnotities

2012
Heldere schone neus, mooie ontwikkeling en in de neus bijna een soort zoetheid. In de mond heel droog en puur. Complexe wijn om te doorgronden.

2013
Eerst in cement daarna in frans nieuw barrique met toast. Eerst nog malo
Hier ruik je wel duidelijk het nieuwe hout, veel donkerder gekonfijt fruit. Veel energie en rijkheid. Heel droog, zout en hartig. Spanning.

2014
Deels met hele trossen 30%. Fermentatie in cement met de schillen voor 5-6 dagen. Geen malo meer vanaf deze jaargang
Deze is een beetje schuw, zowel in de neus als in de mond. Wel zelfde energie en power als 13. Ook weer heel zout. Geen malo en daardoor wat puntiger zuur en meer fraicheur.

2015
Vanaf 15 zelfde idee. Barrique niet meer getoast en ook tweede passage hout. Battonage voor 6 maanden

Vrij uitbundig jaar, rijk en pront, beetje gebrande suiker en abrikoos, gaat gevoelsmatig richting een geoxideerde wijn, maar dat komt vanwege het warme jaar vermoed ik. En betekent niet dat hij over de hill is. Maar is een expressie.

2016
Als de 2014 al schuw was dan zit dit dicht nu. Gaat wel langzaam open. Hele mooie balans. Duidelijk meer harmonie. Meer vulling en structuur die het zoute en hartige mooi balanceren. Grote wijn.

Vanaf 16 zit er veel meer balans en harmonie in de wijn en begin je echt te merken hoe goed het is. Een grote witte wijn uit Toscane

2017
Rijper en voller jaar, die enorme droogheid en spanning blijft. Meer straight forward jaargang Minder complexiteit of diversiteit

2018
Dit lijkt qua balans en compleetheid op de 2016. Elegante neus, kruidig en floraal. Geschakeerd en spannend. Meer spanning door de fruit tonen. Het heeft volume, maar ook finesse, in een perfect balans die de uitstekende harmonie karakteriseert.

2019
Het is het glas dat het rijkst is, wilde bloemen, kleurrijk en fris. Alles afgewisseld met citrustonen die de algemene energie een boost geven: sinaasappel, mandarijn en zelfs een vleugje granaatappel. De complexiteit kent geen grenzen en er komen aangename karameltonen bij. Zout en levendig, het biedt een zeer precieze ontwikkeling in de mond.

2020
Nu begint ook te tonen dat de wijn tijd nodig heeft. 2020 is nog erg gesloten en geknepen. Hard ook. Meer gericht op het fruit. Goed mondgevoel weer, waarbij het materiaal heel licht, bijna luchtig wordt, maar dan terugkeert en met veel energie.

2021
Dit is echt een babietje, krachtig en smakelijk in de mond, eerlijk en openhartig, opent zich heel mooi. Breed en zout in de afdronk. Heeft een grote toekomst.

Laatste blogs