Montepulciano onder vuur

Vino Nobile di Montepulciano is zou oud als de renaissance, en de DOCG status van die deze gerennomeerde Toscaanse denominatie viert op 14 december 2010 haar 30ste verjaardag.

Nu zit er een kink in de officiële kabel. DWZ reglement van de Europese gemeenschap 401/2010, T-318/10,Ce 607/2009 etc etc. De wijnwetten en regels moeten eenvoudiger een eenduidiger gemaakt worden om vergissingen te voorkomen. Zo mag Tocai alleen nog uit Hongarije komen, en doen ze het in Friuli nu zonder. Montepulciano is een bekende wijnquiz instinker. Met de ambiguïteit zit het zo.

In Zuid-Toscane ligt de gemeente Montepulciano. Hier wordt wijn gemaakt met Sangiovese (die druivensoort wordt hier Prugnolo genoemd; maar dat terzijde). Dat zijn Rosso di Montepulciano DOC en Vino Nobile di Montepulciano DOCG.
In de provincie Abruzzo, groeit een druivensoort Montepulciano die niets met Sangiovese te maken heeft. De wijn heet sinds 1968 Montepulciano d’Abruzzo. In de heuvels van Teramane waar OC Ponno werkt, is dit een DOCG wijn.

Paolo Solini van het Vino Nobile di Montepulciano Consortium, eist nu het alleenrecht op de naam Montepulciano op. Of we binnenkort uit de Abruzzo geen flessen meer krijgen met Montepulciano erop; dat hangt van de diplomatieke slagkracht van de Abruzzese af.

Laatste blogs