Manna door Mama

Kunstenaar Karel Goudsblom gelooft in de ontmoeting. Dus maakt hij al jaren kunst waarbij mensen elkaar ontmoeten. Van een mini-eenpersoonsrestaurant tot een geweldige ceramieken barbecue voor velen. Ook organiseert hij al jaren in zijn atelier in Zwanenburg diners. Vanuit zijn passie voor koken kwam bij zijn passie voor brood, oftewel manna. In korte is hij een van de beste bakkers van Amsterdam geworden. Vanaf heden verkrijgbaar bij Olie & Zo in de Czaar Peterstraat.

Ik ontmoette Karel een paar jaar geleden in restaurant Open. Een stille rustige man die vol bezieling achter het fornuis stond. Korte tijd later organiseerden Verkerk Wijnimport samen met hem en restaurant Open een feestelijke inwijding van een van zijn nieuwe objecten de BBW BBQ, een grote welgevormde barbecue. Dit was de eerste keer dat we kennis maakte met Karel en zijn “ontmoetingskunst” . En hoe breng je mensen beter bij elkaar dan met wijn en eten. De barbecue was weer een voorbeeld van hoe Karel vindt dat kunst middenin ons leven moet staan. Eerder maakte hij al een klein eenpersoonsrestaurant waar de kok direct tegenover de gast staat te koken. De afmetingen werden bepaald door de armlengte van de gast en de kok. Een zeer persoonlijke maaltijd waar de gast letterlijk onderdeel is van het scheppend proces van de maaltijd.

Al tijdens zijn tijd bij Open specialiseerde Karel zich steeds meer in het brood bakken. Het was daarna dus ook een logische stap om hier in door te gaan. Zijn meel koopt hij bij een Nederlandse molenaar die nog met echte molenstenen maalt. Er zijn een aantal dingen van belang bij het bakken van brood en een goede smaakontwikkeling. Het begint uiteraard bij het meel. Daar besteedt Karel bijzonder veel aandacht aan. Goed biologisch meel. Versgemalen en zonder enkele toevoegingen. Daardoor heeft hij al een voorsprong op bakkers die werken met grote meelleveranciers. Door de de kwantiteit die zij leveren verliest het brood vaak aan kwaliteit. Daarnaast is uiteraard de rijstijd van belang. Hoe langer en rustiger deeg rijst hoe meer smaakt er tijdens het gistings/rijzingsproces ontstaat. Karel laat zijn deeg dan ook koud rijzen. Brood rijst onder invloed van temperatuur. Hoe warmer je het maakt in de rijzingskamer hoe sneller het deeg omhoog komt; veel lucht, weinig smaak. Je deeg koud laten rijzen kost echter veel meer tijd, vandaar dat dat tegenwoordig meer uitzondering dan regel is geworden. Zo niet bij Karel. Gevolg krachtig smaakvol brood: Manna.

Maar wie is dan MAMA? Dat is de naam waaronder Karel zijn objecten en projecten maakt. Hij laat zich niet graag vangen onder een noemer en combineert moeiteloos het kunstenaarschap met het koksschap en bakkerschap. Op dit moment is Karel, naast brood bakken, bezig met een keuken in te bouwen (lees: bakken) die geheel van ceramiek gemaakt is. Dit in samenwerking met de Duitse keuken/oven bouwers Lohberger. Deze zal gepresenteerd worden tijdens de Milaan design show 2012.

Laatste blogs