Maart: Meet the Team #4 – Mattijs “Il Capo” Koornneef

Zoals veel van jullie misschien wel weten leverden we tot 16 maart 2020 onze wijnen vooral aan de horeca. Toen was er door Corona ineens een lock down en na 30 jaar dienden we ons plotsklaps opnieuw uit te vinden. 

Gamechanger. 

We stampten een nieuwe webshop uit de grond, ontdekten deels nieuwe talenten in onszelf, omarmden nog meer de social media en maakten vele nieuwe vrienden. Zowel off- als online.

Dankzij jullie support bestaan we nog steeds en hopen we in de toekomst nog sterker te staan dan ooit tevoren. Graag stellen we ons deze maand eens allemaal persoonlijk aan jullie voor en vertellen we hoe wij bij elkaar gekomen zijn. We stellen allemaal een verzameldoos samen met bijzonder wijnen die veel indruk gemaakt hebben.

De laatste in de voorstelronde is Mattijs Koornneef. Eigenaar, boegbeeld en spiritueel leider van Enoteca Sprezzatura en horecatak Verkerk Wijnimport. Lees hieronder zijn introductie.  

In 2009 nam ik samen met mijn beste vriend Gijs Thio Italië specialist Verkerk Wijnimport over van Rob Verkerk. Na 14 jaar in de horeca was het een droom die in vervulling ging. Een eigen zaak die draaide om mijn grote passie: wijn. Vlak voor onze tweede verjaardag verdronk Gijs op een koude nacht in februari in een Amsterdamse gracht nu 10 jaar geleden. Ik had 14 jaar als kok en later chef in verschillende restaurants gewerkt, een druk bestaan midden tussen de mensen en met veel collega’s en vrienden. Ineens vond ik mezelf alleen terug in een anti kraak kantoor tussen afgekeurde proefflessen. Zo goed en zo kwaad als het kon raapte ik me bij elkaar na het verlies van mijn vriend en compagnon en ik twijfelde ook geen moment over het voortzetten van de zaak. Maar dat er iets moest veranderen was wel duidelijk.
 
Een paar maanden na de dood van Gijs fietste ik door de Czaar Peterstraat waar net nieuw gerenoveerde winkelpandjes opgeleverd werden. Ik besloot een bedrijfsplan te schrijven en als horeca leverancier ook een winkel te openen. Dat werd Sprezzatura.
 
Voor de inrichting vroeg ik vriend Adam Marshall die toen al een paar restaurants had ingericht. Ik wilde dat Sprezzatura het midden zou zijn tussen een winkel, osteria en clubhuis. De winkel was meteen een succes  en werd al snel een ontmoetingsplek voor de horecaklanten. Elke dag bezig zijn met wijn-spijs advies voor particulieren was ook heerlijk.

Nu, tien jaar later is de eenzaamheid een verre herinnering werken we met zijn vieren elke dag met veel plezier en inzet om van Sprezzatura de leukste plek te maken waar je de mooiste Italiaanse wijnen kunt vinden en het beste wijn-spijs advies krijgt. Italië blijft de inspiratie en ook in deze moeilijke Coronatijden waarin we ons van horecaleverancier tot een 100% consumenten outlet hebben omgevormd zijn we erin geslaagd weer prachtige nieuwe producenten aan het assortiment toe te voegen.
 
Wil jij bovenop de ontwikkelingen in Italië blijven zitten en voortdurend geïnspireerd worden met nieuwe wijnen alsmede de klassiekers kom dan gezellig langs bij ons in de Czaar Peterstraat en volg ons op de socials. Wij staan klaar voor de volgende 10 jaar en zitten nu al boordevol nieuwe ideeën.

Filadoro | Fiano “Santari” 2018
Giancarlo Ionna ontmoette ik voor het eerst op Vinitaly vele jaren terug. Filadoro is in Campania gevestigd en ik probeerde zwaar stuntelend in het Italiaans met hem te praten. Hij zat me even aan te kijken en vroeg  toen met een zwaar engels midlands accent of engels wellicht makkelijker was. Bleek hij daar deels opgegroeid te zijn. Bij Filadoro wilde hij iets anders doen dan de andere producenten om hem heen. In goede jaren komt er van nature nobele rot voor die je ook in Sauternes in Bordeaux ziet. Daar wordt dessertwijn gemaakt van de gedroogde druiven, bij Filadoro maken ze er droge wijn van. Fiano heeft van nature hoge zuren dus de wijn blijft prachtig in balans maar heeft een waanzinnige geur en smaak. Enorm complex en krachtig en compleet uniek.
Mario Recchi Franceschini | Offida Pecorino “Petraiae” 2018
Niet alles komt voort uit gedegen onderzoek, soms moet je gewoon mazzel hebben. Mario ontdekten we op de laatste dag van de Vinitaly in 2018. We waren er eigenlijk wel klaar mee na 4 dagen 80 wijnen per dag te hebben geproefd. Mario stond als enige nog in het Offida paviljoen en wenkte ons bij het langslopen. Wij hadden en fles sjieke wijn gescoord, maar geen glazen om het in te doen. Dus toch maar even zijn wijn proeven, dan mocht hij daarna de onze. Ik was al jaren op zoek naar Pecorino en Passerina, maar vond nooit iets moois, het bleef altijd obligaat of had te veel houtopvoeding gehad. Mario schoot met zijn wijnen direct in de roos, het was pas zijn tweede jaargang en niemand had dus ooit nog van hem gehoord. Spatzuivere en geconcentreerde spannende wijnen, lage opbrengst per hectare, zo proef je het zuiden van de Marche bijna nooit. Een prachtige afsluiter van de Vinitaly.
Pacherhof | Sylvaner Alte Reben 2018
Met de familie Huber werkt Verkerk Wijnimport al vele jaren. Na een korte onderbreking na de overname van de kelder door zoon Andreas pakten we de draad weer op in 2012. Ik had Andreas nog nooit ontmoet en we spraken af in een hotel waar hij kamers voor ons had gereserveerd. Andreas heeft iets autistisch en is een tikje doof. Het is een vrij lange vent en kwam bij de eerste ontmoeting ongeveer tegen me aanstaan en bleef daar staan. Het voelde alsof hij ongeveer in mijn aura stond. De sommeliers die mee waren kwamen niet meer bij van de enigszins ongemakkelijke situatie. Ik geloof ook niet dat Andreas het als zodanig ervaren heeft. De Sylvaner Alte reben is het vlaggenschip van het domein. Hij komt van de oude Sylvaner gaarden die nu zo’n 40 a 45 jaar oud zijn. Het is een gelaagde cuvee die vooral rust uitstraalt.
Gottardi | Blauburgunder Mazzon 2016
Gottardi is al heel lang een vaste waarde in ons assortiment. Bruno Gottardi is ondertussen overleden en zijn zoon Alexander heeft het overgenomen. Ze brengen slechts één wijn uit: de Blauburgunder én als het jaar het toelaat soms ook een riserva. Vroeger adden ze ook Cardonnay en Gewurtztraminer staan, maar alles is vervangen voor de Pinot. De Mazzon vallei wordt gezien als een van de allerbeste plekken voor Blauburgunder in Italie. Ze hebben verschillende percelen tussen de 350 en 450 meter boven de zeespiegel. Perfect om te blenden en zo elk jaar een gabalanceerde wijn te maken. De 2016 is weer zo’n jaargang waar alles op zijn plek valt en dan is deze kwaliteit eigenlijk gewoon belachelijk goedkoop.
Girolamo Russo | Etna Rosso Calderara Sottana 2017
Januari 2020 was ik op bezoek bij Giuseppe Russo op de Etna, zijn nieuwe cru van de wijngaard Calderara Sottana blies me uit mijn schoenen. Ze kruidig en elegant, enerzijds licht anderzijds dat typische compacte en rokerige van de Etna. De liefde is immer nog zo sterk als bij de eerste ontmoeting.
Guido Porro | Barolo “Vigna Rionda” 2014
Guido is een van de wat nieuwere aanwinsten in het assortiment. Het bedrijf is al drie generaties in de familie en pas met de jongste Guido is het bedrijf aan een stille opmars bezig. Nog steeds behoorlijk onder de radar wat gezien de kwaliteit onterecht is. Guido erfde van zijn oma een deel van de Vigna Rionda, wat gewoon de beste gaard is in Barolo. Door een aardverschuiving was de wijngaard deels vernield en hij moest opnieuw gestructureerd en aangeplant worden. 2014 was het eerste oogstjaar en staat niet bekend als een groot jaar in Italië, maar Guido brengt gewoon zijn eerste Vigna Rionda uit en Jezus wat een elegantie en grootsheid zit er nu al in. We proeven ook elk jaar uit de vaten wat er aan zit te komen en zijn er stil van. Grootse toekomst voor dit domein.

Laatste blogs