Kellerei St. Pauls: De zomerse dagen die voor ons liggen vragen om wijn uit Alto Adige

Trentino-Süd Tirol, onder Italianen bekend als Alto Adige is een eigenwijze regio in het uiterste Noorden van Italië. Niet gek ook, als je bedenkt dat deze regio na de Eerste Wereldoorlog aan Italië “cadeau” werd gedaan als dank voor de Italiaanse aansluiting in het geallieerde kamp. De bevolking voelt zich echter nog altijd eerder Oostenrijks dan Italiaans en is dan ook overwegend Duitstalig. Voorheen werden de bewoners van deze streek in het Italiaanse keurslijf gedwongen, inmiddels hebben ze gelukkig een grote mate van autonomie.

Ook op het gebied van wijn is Trentino-Süd Tirol een buitenbeentje van Italië. Dit bergachtige gebied heeft een klimaat dat onvergelijkbaar is met de rest van Italië. Ondanks de hoge ligging is het door de regenschaduw van de Dolomieten toch een zeer zonnige streek, zelfs met de meeste zonuren van Italië. Zo kan het fruit overdag prachtig rijpen en zorgt de koele lucht in de nachten voor frisheid en perfecte aroma ontwikkeling. Niet verwonderlijk dat druiven als Sauvignon, Pinot Bianco, Riesling en Grüner Veltliner hier zo goed gedijen. De wijnen zijn helder en levendig, koel en aromatisch, frisse bergwijnen. Heel anders dan de kruidige licht bittere aroma’s van het Italiaanse schiereiland.

Door het grillige en bergachtige landschap is wijnbouw in deze streek vaak een uitdagende exercitie. Druivenboeren hebben vaak kleine stukjes land met steile hellingen waar ze hun druiven en ander fruit verbouwen. Deze kleine boeren hebben niet altijd de faciliteiten om zelf wijn te produceren van hun druiven. Een Kellerei (ofwel coöperatie) biedt dan uitkomst. De Kellerei zet de richtlijnen op voor de wijnbouw, bewaakt de kwaliteit, maakt de wijnen en bottelt deze onder het label van de Kellerei. Dit is voor de druivenboeren een goede manier om wat aan hun druiven te verdienen en voor de uiteindelijke consument een kwalitatief goede en betaalbare optie om van de sprankelende bergwijnen van Süd Tirol te kunnen genieten.

Kellerei St Pauls is opgericht in 1907 en is dus al een ruime eeuw een verbindende factor tussen de wijnboeren ten westen van Bolzano. Waar de grote spelers Kellerei Kaltern, Erste + Neue of Kellerei Bolzano 3 tot 4 miljoen flessen per jaar produceren is Kellerei St. Pauls met 1,2 miljoen flessen een bescheiden cantina.
Expressie van terroir, klimaat en druif staan centraal bij St. Pauls, er wordt zo natuurlijk mogelijk gewerkt, er is veel oog voor duurzaamheid. Er wordt al een eeuw lang zoveel mogelijk met zwaartekracht gewerkt om het pompen van de wijn te minimaliseren, met een delicater smaakprofiel van de wijnen tot gevolg. Voor die tijd zeer innovatief. We zijn blij dat we met St Pauls een prachtig bedrijf en uitstekende ambassadeur voor de levendige bergwijnen van Trentino-Süd Tirol hebben gevonden.

Voor degenen die kennis willen maken met de energieke, fris aromatische wijnen van Süd Tirol hebben we een voordelige verzamelbox samengesteld met 6 verschillende bergwijnen van St Pauls.

GEMENGDE PROEFDOOS KELLEREI ST. PAULS

De nieuwste aanwinst uit de bergen van Süd Tirol: Cuvée Paul
Een blend van Chardonnay, Sauvignon en Weissburgunder. De chardonnay geeft fruit, de sauvignon frisheid en de weissburgunder kracht en vulling. Dit alles in de stuivende Alto Adige stijl. Perfecte wijn voor elke dag en helemaal met dit heerlijke weer.

CUVÉE PAUL

Om u kennis te laten maken met deze zomerprinses bieden we de Cuvée Paul tijdelijk aan in een nog voordeligere deal. Alleen deze week kunt u een doos van 6 flessen krijgen voor de prijs van 5!

Laatste blogs