Italië: Het land van de duizend druivenrassen

En volgens sommige onderzoekers zijn het er zelfs nog veel meer. In zijn boek Native Wine Grapes of Italy noemt Ian d’Agata zelf geen exact aantal druivenrassen, maar hij telt 377 druivenrassen waar commercieel wijn van wordt gemaakt. Dus in een zodanige volume beschikbaar dat ze commercieel verkocht kunnen worden. Er zijn nog vele rassen in oude wijngaarden waar, door de eigenaar, wijn van wordt gemaakt, maar dat is slechts voor thuis consumptie. Die zijn dan ook niet meegeteld. 

Elke reis naar Italië staat ons op dit gebied wel weer een nieuwe ontdekking te wachten. Of het nou een bekende regio is waar we vaak komen, zoals Piemonte of een wat obscuurder gebied zoals Molise. Elke reis proeven we weer iets nieuws. Lang niet alle nieuwe druivenrassen die we ontdekken zijn echter de moeite van het importeren waard. Vaak zijn ze gewoon niet lekker. Maar dat ligt niet altijd aan het ras zelf. Vaak moet er eerst nog ontdekt worden wat bij dit nieuw ontdekte ras de beste methode van wijnbouw is. Dat kan simpelweg liggen aan de snoei methoden, het aantal stokken per hectare of het aantal kilo’s druiven dat per hectare wordt geoogst. Daarnaast speelt al het werk in de kelder uiteraard ook nog een rol. Laat je de schillen wel inweken, hoe lang en op welke temperatuur laat je de fermentatie plaatsvinden en gebruik je staal, beton of hout voor de opvoeding van de wijn. Er zullen ons dus nog vele verassingen te wachten staan. De wijnwereld staat nooit stil en wijnboeren zullen altijd blijven experimenteren. Bijvoorbeeld op de Etna, pas kort geleden werd daar het potentieel van de inheemse druivenrassen ontdekt. De Etna behoort nu voor mij tot de interessante rode wijnregio’s van Italië.

San Lorenzo wijngaard van Russo
Uitzicht op de top van de Etna in de San Lorenzo wijngaard van Russo.

377…. Bij het doorbladeren van het bek van Ian d’Agata kom ik voor mijzelf uiteindelijk uit op 116 rassen die ik geproefd heb als monocepage of in een blend. Daar verras ik mijzelf mee, maar mijn werk zit er voorlopig dus nog niet op. Of één leven genoeg is om de immer uitdijende hoeveelheid Italiaanse druivenkassen te proeven, betwijfel ik bijna.

Na een telling binnen ons assortiment komen we uit op 63 inheemse rassen en 12 internationale, op een totaal van zo’n 140 verschillende wijnen. U kunt zich dus voorlopig bij ons uitleven zonder verveelt te raken. Om dit aan te moedigen staat de maand november in het teken van onbekende rode druivenrassen. We staan uitgebreid stil bij Tintore, Lagrein, Pelaverga, Aglianico, Schiopettino, Refosco en Nerello Mascalese. Houd ons blog in de gaten voor de updates. Kunt je niet wachten neem dan alvast een duik in onze druivenrassenpagina.

Laatste blogs