Italie | Gidsland

De wereld van de Italiaanse wijn is voor ons transalpijnen terra incognita. Een gids wil nog wel eens helpen om de weg te vinden. En wat je van die gids moet vinden?: de waarheid ligt ergens tussen telefoonboek en bijbel in. Recent zijn er wel wat veranderingen in gidsland opgetreden die je mee moet nemen als je er een gaat kopen.

Het boek der boeken over Italiaanse wijn was altijd de Gambero Rosso. Deze rode garnaal deelt bekertjes uit, de fameuze “Bicchieri”. Je wijn kan een, twee of drie bicchieri krijgen. De Michelin organisatie is zo’n beetje op zoek naar de sterren aan de hemel, en in Italie zien ze graag de wijn in hun bekers fonkelen.
De Gambero Rosso organisatie bestond uit een uitgever die de productie en logistiek voor zijn rekening nam, en de mensen van slowfood die het proeven voor hun rekening namen. Vanaf vorig jaar, is slowfood uit dit project gestapt. Ze waren het niet eens met de nieuwe uitgeefpartij die de oude had uitgekocht. Nu bestaat de Gambero Rosso nog, maar is Slowfood een eigen gids begonnen; Slowwine.
Als de inhoudelijke kant van een project wegvalt, dan is dat geen goed nieuws. Nu is ook de hoofdredacteur van de Gambero Rosso opgestapt. Daniele Cernilli legt zijn functie neer en daar is plek ontstaan voor James Suckling, die de redactie Italië deed voor Wine Spectator. In het filmpje waar hij zich zelf mee aan probeert te prijzen, lijkt James de puntjes op de I te willen zetten. En dan met name de puntjes.
Als u een alternatief zoekt voor de Gambero Rosso, hebben we Slowwine al genoemd. Verder zijn nog het vermelden waard:
Le Guide de l’Espresso
DueMillaVini
I Vini di VeronelliLaatste blogs