Deze maand richten we ons op de internationale druivenrassen binnen onze portefeuille. Je vind deze bij ons vooral in de noordelijke regio’s zoals Friuli, Sud Tirol en de Veneto. Daar staan deze rassen al veel langer aangeplant dan je zou denken. Ooit zijn ze meegenomen door fransen die in de 19de eeuw de druifluiscrisis (Phylloxera) ontvluchte die in Frankrijk alle druivenstokken opat.
Recent zijn we gestart met de import van de wijnen van Eisacktaler Kellerei in Südtirol. Deze kleinste coöperatie van de regio richt zich voornamelijk op witte druivenrassen die op de hoge schuine hellingen het best gedijen. Ze maken oa wijnen van Gewurtztraminer, Sauvignon, Pinot Grigio(Gris) en Müller-Thurgau. De druiven staan aangeplant op verschillende bodemsoorten die het meest geschikt zijn om de wijnen zo veel mogelijk expressie te geven. Zo staat de sauvignon aan het begin van het dal op een porfyr-bodem. Deze vulkanische basalt bodem geeft de druiven veel expressie en bijna wat rokerige tonen. Sauvignon wordt in Südtirol veel rijper dan in bijvoorbeeld de Loire waar hij vaak meer moeite heeft met de rijping. In de Sauvignon uit Italië vind je dus vaak achter de stuivende neus van vers gemaaid gras en grapefruit, prettig rijp geel fruit dat de wijnen soms iets wulps mee geeft. De hoogte van de wijngaarden en de bodem geven echter voldoende structuur en zuren om de wijnen super fris te houden.
Gewurtztraminer vind je ook op meer plekken in de wereld, maar in de naam ligt de naam van het dorp Tramin verborgen. Het dorp Tramin in Sud Tirol wordt dan ook gezien als de bakermat van deze druif. Internationaal dus, maar ook authentiek Italiaans. Tramin heeft de reputatie wat dik, grof en zwaar te zijn, maar hier op zijn geboortegrond en de leisteen bodem heeft de wijn weer voldoende zuren en frisheid om groot drinkplezier te geven. Deze wijn combineert vaak goed met oosters eten of pittige gerechten.