In Memoriam | Gijs Thio

Gijs Jan Thio 13-03-1970 | 26-02-2011

Maandag jongstleden 28 maart is mijn goede vriend en compagnon na een vermissing van ruim een maand gevonden in het water bij het Oosterdok in Amsterdam. Het is een noodlottig ongeluk geweest. Het was 26 februari koud in Amsterdam en het water was rond het vriespunt, Gijs is er niet in geslaagd zichzelf uit het water te redden.

Ik ontmoette Gijs voor het eerst in Ristorante Toscanini in 2005. Samen deden we een rose test voor de NL 20. Sinds dat moment zijn we, en niet alleen op wijnproefgebied, onlosmakelijk met elkaar verbonden. We vonden elkaar in de liefde voor wijn, eten en genieten. Al snel maakten we samen onze eerste wijnreis. We leenden de auto van Gijs zijn zus en reden naar de Elzas en de Jura. Het eerste hotel waar we sliepen gaf ons een kamer met een tweepersoonsbed en een roze sprei. Sindsdien is geen enkele wijnreis meer compleet zonder dit gegeven. Hoe vaak we ook ons best deden voor enkele bedden of eigen kamers.

In 2006 vertrok ik naar Zuid Afrika voor 7 maanden. Ik scheurde alle wijngebieden af, deed twee cursussen aan de Cape Wine Academy en raakte meer en meer overtuigd dat mijn wijnhart toch echt in Europa lag. Gijs was ondertussen zonder dat ik het wist mijn toekomst aan het voorkoken. Hij zorgde voor een mooie baan bij Toscanini waar ik niet alleen de keuken mocht leiden, maar ook samen met hem de wijnkaart maakte en waar we intensief en met veel plezier samenwerkten.

Na een klein jaar samenwerken in Toscanini kwam de overname van Rob Verkerk Wijnimport om de hoek kijken. Eerst in samenwerking met Toscanini maar uiteindelijk besloten Gijs en ik de overname met zijn tweeën door te zetten. Achteraf lijkt het alsof Gijs dit al die tijd al in gedachte had. We zijn er in geslaagd in een moeilijke tijd toch de overname gefinancierd te krijgen. Dit is grotendeels te danken aan Gijs zijn tomeloze inzet en intelligentie.

De afgelopen twee jaar hebben Gijs en ik iedere dag genoten van wat we aan het doen waren. Samen naar Italië, samen op zoek naar de beste rosso di Montalcino, samen op zoek naar een boekhoudprogramma. Het was altijd weer bijzonder om te merken dat we over bijna alles hetzelfde dachten. Vooral bij de selectie van de wijnen in ons portfolio proefden we als één man.

Nu is onze gemeenschappelijke droom ten einde gekomen. We wisten van elkaar dat we het samen wilde doen en niet alleen. Nu sta ik er echter dan toch alleen voor. Ik voel me gesterkt door mijn gezin en alle vrienden en familie van Gijs en het feit dat we nu een kleine drie jaar hier mee bezig zijn geweest en dat het bedrijf op de rails staat. Ik ga de komende tijd werken om van onze droom mijn droom te maken. Ik zal met Gijs in mijn gedachte keuzes maken die van Verkerk Wijnimport het bedrijf maken dat we samen in gedachte hadden.

Lieve Gijs, ik mis je, ik hou van je en ik hoop dat ze mooie wijn hebben daarboven in de Eeuwige Wijnvelden. Kus

Mattijs Koornneef

Laatste blogs