In Memoriam | Bruno Gottardi

In het voorjaar van 2010 bezochten we het legendarische Weingut Gottardi in Südtirol. Als we andere producenten over ons bezoek vertelden, waren ze altijd vol lof over de wijnen van Bruno Gottardi. Maar ook bezorgd over zijn gezondheid. Bruno Gottardi heeft lang gevochten tegen een slopende ziekte en 2010 is toch echt zijn laatste jaargang geworden. Over een paar weken gaan we weer naar Südtirol. Voor het eerst zullen we daar worden ontvangen door Alexander Gottardi, hij heeft het stokje van zijn vader overgenomen. We willen hier ons diep respect betuigen voor een groot en visionair wijnmaker.

De Gottardi’s maakten wijn in Südtirol in de tijd dat het gebied werd geteisterd door een druifluisepidemie. Deze bladluis met een voorkeur voor wijngaarden vernielde de oogst en zette een flinke streep door de rekening. De Gottardi’s weken daarom uit naar Oostenrijk, ze een wijnhandel opzetten die al meer dan honderd jaar succesvol is. Handelshuis Gottardi was hier niet alleen specialist in Italiaanse wijn, maar ook op het gebied van wijnen uit de Bourgogne.

Het moederland bleef echter lonken en in 1986 kocht de wijnmakersfamilie een domein in de Mazzon vallei. Hier, vlak onder Bolzano, bevinden zich de beste groeiomstandigheden voor pinot noir in Italië. Dit was de ideale gelegenheid voor Gottardi om zijn speerpunten te combineren; nu kon hij de ultieme Bourgondische Südtiroler wijn maken. De 6,5 hectare land in Mazzon gingen op de schop en ze bouwden een door zwaartekracht gestuurde kelder. In 1995 kwam Gottardi’s eerste blauburgunder – de Tiroler naam voor pinot noir – op de markt. Furore is slechts een understatement voor de impact die de blauburgunders op de wijnmarkt hebben gehad. Bruno en Alexander Gottardi hebben zich sindsdien volledig toegewijd aan blauburgunder. De kwaliteit van hun wijn is zo alleen maar beter geworden.


Laatste blogs