HET BESTE WIT UIT DE REGIO FRIULI: KRISTIAN KEBER, VIE DI ROMANS & ROMEO ROSSI

Deze week kregen wij goed nieuws binnen van onze transporteur. De truck met kersverse wijnen uit Friuli is gelost, precies op het moment dat de lente zich voorzichtig laat zien. Fijne timing van het witte goud! In deze nieuwsbrief gaan wat dieper in op een paar van onze beste witte wijnmakers.

Edi Keber
Een jaar of vijftien geleden nam Kristian de teugels van zijn vader Edi over op het domein in Friuli. Het waren grote schoenen om te vullen en de stijl van zijn vader en die van Kristian lopen nogal uiteen. Zijn vader was wat conventioneler ingesteld, Kristian gelooft in zo min mogelijk interventie. De wijnen zijn dan ook steeds natuurlijk en energieker geworden.

Bij Keber staan alleen inheemse druivenrassen uit de Collio aangeplant: Malvasia Istriana, Friulano en Ribolla Gialla. In de kelder in Cormons in Friuli staan 13 betonnen kuipen van 50hl. Kristian oogst en vinifiëerd per perceel. Elke tank start op eigen kracht met de fermentatie er wordt geen pied de cuve gebruikt. De wijnen rijpen dan nog een jaar op de tank en worden dan geblend en uiteindelijk gebotteld.

Op een steenworp afstand van de wijngaarden in Friuli liggen de wijngaarden van zijn opa in Slovenië. Kristian heeft besloten de Sloveense wijngaarden apart te vinifiëren. Hij heeft eerst jarenlang geëxperimenteerd voordat hij het ultieme recept gevonden had. Uiteindelijk is hij teruggegaan naar hoe zijn opa ooit zijn wijnen maakte, wat nu vaak “oranje wijn” wordt genoemd, karakteristiek voor deze streek. Dat betekent ergens tussen de vier dagen en twee weken fermentatie van het sap met de schillen en vervolgens opvoeding op groot hout.   De wijn is heel bijzonder, kamille en abrikoos, enorm energiek en gestructureerd. Een oranje wijn van uitzonderlijk grote klasse.

De kelder ligt op steenworp afstand van zijn schitterende Brda wijngaard en is van buiten niet meer dan een trap die in de bodem verdwijnt. Het beton en roest roept de associatie van een soort bunker om een nucleair winter te kunnen doorstaan. Hij is dan ook volkomen zelfvoorzienend er is geen water aansluiting of een aansluiting op het electriciteitsnet, het water komt uit de grond en de electriciteit uit zonnecellen. Kristian grapte dat zijn vrienden hem eerst in de zeik namen met z’n nucleaire bunker, maar nu de dreiging uit het oosten toeneemt hoort hij ze niet meer.

Toen we de stalen deur betraden werden we even stil. De kelder is een waar huzarenstukje waar een soort natuurlijke, bijna spirituele rust vanuit gaat. Het daglicht valt via een rond gat in het plafond naar binnen en geeft genoeg licht om zonder kunstlicht te werken. De prachtige betonnen gewelven en ronde vertrekken golven organisch rond het open plafond en zouden Rudolf Steiner doen likkenbaarden. Het grondwater drupt zachtjes langs de rotswand achter de betonnen kuipen en zorgt voor de juiste luchtvochtigheid en koelte in de zomer en wordt opgevangen in twee grote tanks, hiermee reinigt hij zijn kelder. In een verborgen hoekje zijn twee luikjes aangebracht, beide met een tunnel erachter. Aan het einde van de ene tunnel zie je op de berg verderop het ouderlijk huis van de Kebers liggen, de andere tunnel staat gericht op het kerkje op de volgende berg.

Het geniale ontwerp van de kelder deed ons andermaal inzien hoe briljant Kristian Keber is, als mens en als vigneron. We zijn trots dat we de wijnen van deze begenadigde wijnmaker mogen importeren.

DE NIEUWE WIJNEN VAN VIE DI ROMANS & ROMEO ROSSI

Romeo Rossi
Net als Kristian Keber is ook Romeo Rossi een non interventionist die vaart op de kwaliteit van het fruit. Met inheemse gisten en minimale ingrepen streeft Rossi een zo puur mogelijk product na. Een verhaal dat je zo vaak hoort tegenwoordig maar zelden zo zuiver wordt uitgevoerd als bij de wijnen van Romeo Rossi. De ooit golden boy van Friuli is inmiddels uitgegroeid tot een regionaal gerespecteerde grootmeester die Sauvignon doet schitteren, Friulano tot eenzame hoogte drijft en de aromatische Malvasiadruif temt tot een uitgebalanceerd levenselixer. Regionaal omdat Romeo geen verstand heeft van marketing, instagram en zelfs geen website heeft. Heeft hij ook niet nodig, de wijnen spreken voor zich.

Vie Di Romans
Heeft eigenlijk geen introductie meer nodig, maar vooruit. Gianfranco Gallo heeft eigenhandig een van de allerbelangrijkste witte wijn instituten van Italië opgebouwd. In het vlakke Friuli Izonzo staan de wijngaarden een complexe wirwar van bodemtypes waar Giallo de grootste concentratie uit weet te krijgen. Dat doet hij door de stokken dicht tegen elkaar aan te planten zodat ze strijden om water. Dat dwingt de wortels om dieper te graven naar water. De opbrengst per plant is al laag, maar wordt door de groene oogst teruggebracht naar slechts één tros per plant. Maar dan wel één tros die bol staat van de smaak. Door rijping op barrique krijgen de wijnen een klassieke opvoeding die aan de Bourgogne doet denken. Het resultaat is een keur aan topwijnen van zowel inheemse als Franse druivenrassen met uitzonderlijke klasse en internationale allure.  Door onze goede relatie met Vie di Romans hebben we een iets ruimere allocatie gekregen van de 2022 vintage. Maar wacht niet te lang, de wijnen van Vie di Romans zullen snel de deur uitvliegen!

Laatste blogs