Grenzeloos Piemonte


Wie denkt dat wij alleen maar Italiaanse wijn proeven, heeft het mis. In onze vrije drinken we bijvoorbeeld graag een glas pinot noir uit de Bourgogne. Tijdens onze Piemonte proeverij verschijnt altijd veel nebbiolo op tafel, maar in november wilden we verder kijken dan onze Italiaanse neus lang is.

Nebbiolo en pinot noir zijn de meest illustere en ongrijpbare druivensoorten van de wereld. Normaal gesproken blijven ze ieder in hun eigen league, maar een vergelijkende gladiatorenstrijd lag voor de hand en bleek een uitstekend intermezzo. Vanzelfsprekend stelden we verschillende wijnen en producenten op de proef. Heilige huisjes werden hierbij niet gespaard: hoeveel groter is Barolo dan Barbaresco? Hoeveel verschillen de wijnen uit Noord- en Zuid-Piemonte van elkaar qua smaak? Bourgondische barbaren aan de poort.

Sommige mensen scannen op een eerste bezoek bij nieuwe vrienden even snel de boekenkast om te zien wat voor literair vlees ze in de kuip hebben. Wij doen dat met de flessenkast van nieuwe wijnboeren. Als daar alleen hun eigen wijnen en flessen uit de eigen streek instaan, is het beeld duidelijk. Oogkleppen op en lang leve de stilstand. Liever zien we dat ze allerlei interessante flessen uit de hele wereld in hun collectie hebben. Als we bijvoorbeeld Goldkapsel (topriesling uit Duitsland) bij een producent in Le Marche – niet de meest mondaine streek van Italië – zien staan, weten we dat dit een producent is met open vizier. Die waarschijnlijk dus interessante wijn maakt.

Bij het selecteren van de wijn voor onze portefeuille plaatsen we de kandidaten altijd in een ruim kader. Dit geeft ons een gevoel van vrijheid en dat willen we graag met onze klanten en vrienden delen. Binnen Piemonte was het stuivertje wisselen tussen Barolo, Barbaresco en Lessona: drie wijnen op een rij met eenzelfde concentraat en complexiteit. Soms zat een aroma op een andere plek in de mond of in de neus, maar de nuances waren klein. Afgezien hiervan is bij producenten zoals Cantina del Pino of Tenute Sella geen kwaliteitsverschil te ontdekken tussen deze gemeentes.


Geproefd:

Tenute Sella | Omaggio a Quintino Sella 2004

Cantina del Pino | Barbaresco 2004

Cascina Bongiovanni | Barolo 2004


Spannender, of intuïtiever, was de confrontatie tussen nebbiolo en pinot noir. In hun eigen gebied zijn deze druiven de grootste spelers van de wereld. Beide wijnen krijgen beschrijvingen als “niet dik, wel krachtig” en “smaakt karakteristiek naar de wijngaard”. Of een andere ode aan de aromatische uitdrukkingskracht. Nebbiolo en pinot noir drinken we met hetzelfde plezier en op vergelijkbare momenten.


Voor deze proeverij selecteerden we wijnen die wat betreft aroma en structuur zo dicht mogelijk bij elkaar lagen. Dus de meest Piemontese Fransen naast de meest Bourgondische Italianen. Met het gevolg dat de jaargangen niet gelijk waren, het was dus geen zakelijk technische proeverij. Als je van Vosne-Romanée in de Bourgogne afdaalt naar Barolo in Piemonte, ga je van breedtegraad 47º10′ naar 44º36′. Precies in dat geografische verschil ligt de spanning van deze confrontatie. De Bourgognes waren aromatisch explosiever te noemen, de wijnen uit Piemonte vertoonden een zwoelere rijpheid. Het prettige van deze flight was dat je vier glazen onder je neus krijgt met uiteenlopende karakters, maar met dezelfde aristocratische ruggengraat. Dit gaan we tijdens het eten graag nog eens dunnetjes overdoen.


Geproefd:

Tenute Sella | Lessona 2005

Ca’ del Baio | Barbaresco “Asili” 2004

Hudelot – Noellat  |  Vosne – Romanée 2007

Jean  &  Gilles  Lafouge  |  Auxey – Duresses  1er  Cru  “Les  Ecusseaux”  2004

Laatste blogs