Gouden kans: Grootse witte wijnen van Vie di Romans

Ontdek zelf hoe Vie di Romans rijpt:
Verticaalproeverij Vie di Romans ‘Dolee’ (Friulano) ’07 ’08 ’09 ’10 ’11
Verticaalproeverij Vie di Romans ‘Vieris Sauvignon’ ’07 ’08 ’09 ’10 ’11

We werken al een kleine twintig jaar met de bijzondere wijnen van Vie di Romans. Gianfranco Gallo de wijnmaker en eigenaar is een absolute purist en wordt in Italië toch wel gezien als een van de allerbeste producenten van witte wijn. Toen hij eind jaren ’70 de wijngaarden aanplantte heeft hij eerst de bodem onderzocht en zo percelen geselecteerd die het beste bij de verschillende rassen zouden passen die hij ging aanplanten. Zoals in dit deel van Italië normaal is, werd dat een combinatie van autochtone en internationale rassen. Van de Sauvignon Blanc en de Chardonnay maakt hij twee verschillende cuvées. Een op staal (‘Sauvignon Piere‘ en ‘Ciampagnis Vieris‘) en een gerijpt op barrique waar zo’n 10 procent nieuw van is. Voor Gianfranco is het praten over het houtgebruik echter uit den boze. Het gaat om het eindresultaat. Je kiest de wijn op zijn kwaliteit en niet of hij wel of niet gerijpt is op barrique. Behalve deze barrique rijping doet Gianfranco nog een aantal dingen anders dan veel van zijn collega’s. 

Barriqueria
Barriqueria

Biologisch

Ook op de vraag of hij biologisch gecertificeerd is reageert Gianfranco altijd gebeten. Wat hem betreft gaan de biologische regels helemaal niet ver genoeg. Een strengere certificatie is er echter niet. Behalve dan die van hemzelf. Hij vind het toestaan van kopersulfaat bijvoorbeeld belachelijk en ook de hoeveelheden veel te hoog. Als je zeventig jaar lang je wijngaarden op die manier hebt behandeld heb je je eigen terroir volledig veranderd zegt hij. Koper breek niet af en blijft gewoon achter in de bodem. Hij kiest ervoor elke keer een ander preparaat te gebruiken voor de behandeling van zijn stokken tegen ziektes of om ze beschermen tegen de regen. “Zo geef ik de bodem de tijd zich weer te herstellen”.

Battonage

Wijnmaken

Wijnmaken kan Gianfranco als geen ander. Maar hij weet ook als geen ander dat wijn gemaakt wordt in de wijngaarden. Die wijngaarden krijgen dan ook de aandacht die ze verdienen. Uiteindelijk bereikt alleen het allerbeste en gezondste fruit de kelder. Daar gaat het per ras, in twee grote persen en wordt de wijn onder inert gas zo’n 20 uur op de schillen geweekt. Dit is eigenlijk een ouderwetse Friulaanse methode. Veel van de Orange wines danken hier ook hun typiciteit aan, alleen die worden oxidatief gemaakt, onder invloed van zuurstof waardoor ze oranje kleuren. De enige oranje wijn die Gianfranco maakt is de ‘Dessimis‘, gemaakt van Pinot Grigio, maar dat komt omdat hij het pigment van deze grijze druif stabiliseert tijdens de maceratie zonder zuurstof. “Als je dat niet doet”, zegt hij, “dan verliest het gekleurde sap tijdens de fermentatie zijn kleur en is het eindresultaat gewoon weer een witte wijn.” Met deze inwerking extraheer je uit de schillen wat tannine en zijn ze zachter geworden waardoor je meer materie extraheert tijdens de persing. Vervolgens verdwijnt de wijn in stalen tanks of in barrique. In de barrique worden de wijn af en toe gebatonneerd. Dit omwoelen van de gisten in het vat geeft de wijn nog wat meer structuur en ruggengraat. Dit alles geeft de wijnen van Gianfranco een enorme levensduur. Ze rijpen langzaam en zeer evenwichtig. 

Gouden kans

Van een aantal cuvées van Vie di Romans hebben we een een tal oudere jaren achtergehouden. Het leek ons een goed idee om deze ouder jaren in een verticaaldoos aan te bieden. Dit geeft je de mogelijkheid om een vijftal jaren naast elkaar te proeven en zo te zien hoe de wijn zich ontwikkeld. Het aanbod is beperkt dus sla je slag voor deze bijzonder kans.

Ontdek zelf hoe Vie di Romans rijpt:
Verticaalproeverij Vie di Romans ‘Dolee’ (Friulano) ’07 ’08 ’09 ’10 ’11
Verticaalproeverij Vie di Romans ‘Vieris Sauvignon’ ’07 ’08 ’09 ’10 ’11

Laatste blogs