Girolamo Russo | Vurige en complexe wijnen van de Etna

Vijf jaar geleden reisden we voor het eerst naar Sicilië om het gebied rondom de Etna te bezoeken. We waren geboeid door de wijnen die we hadden geproefd van de steile hellingen van deze actieve vulkaan. Wat we aantroffen verraste ons allebei. Zowel het rood als het wit was verfijnd en complex en wij dachten qua smaak en structuur meteen aan pinot noir en de chardonnay uit de Bourgogne.

Toen we aankwamen in Catania vanaf de luchthaven liepen we onmiddellijk een verkeerde straat in en belanden in het ghetto van Catania. Vergeleken met Amsterdam-oost was het echter niet al te shockerend en een slager stak net zijn bbq aan om wat vlees te grillen. We bestelde dus een broodje gegrild vlees en keken eens om ons heen. De straat ademde maffia op een bijna ongekende wijze. Dit was een sfeer die we eerder ook al eens in Napels geproefd hadden. Het heerlijke broodje bleek belegd te zijn met gegrild paardenvlees. Dit beloofde een spannende reis vol verassingen te worden. De volgende dag togen we aan het werk. Er volgde een diepte onderzoek in de druivensoorten nerello mascalese en nerello cappuccio en carricante. We proefden bij verschillende producenten interessante wijnen. Het was boeiend om te zien dat het gebied tintelde van de energie. Marco de Grazia, een beroemde wijnmakelaar in Italië, had enkele jaren ervoor een wijndomein gekocht op de Etna. Dankzij zijn beroemdheid en ongebreidelde inzet om de Etna wijnen bekend te maken heeft het ingeslapen gebied een impuls gekregen.

Girolamo Russo

Bijna alle wijngaarden op de Etna zijn oud, tenminste als ze niet door een lavastroom verwoest zijn. 80 jaar is geen uitzondering. Omdat er vele jaren met deze wijngaarden weinig gebeurde is er in de wijngaarden een natuurlijk biologisch evenwicht ontstaan. Er is eigenlijk nooit gif gebruikt om ongedierte te bestrijden. De wijngaarden liggen vaak op de steile hellingen en het is zeer arbeidsintensief om ze te bewerken. Voor de oude generatie te zwaar en de jonge generatie zag geen toekomst in de wijnbouw.

Girolamo Russo

Maar met de komst van de nieuwe wijnmaak technieken (temperatuur gecontroleerde gisting en opvoeding op hout) kwam er een potentieel naar voren dat eerder verborgen was gebleven. Tot voor kort werd veel van de wijn nog gemaakt in een klein huisje met een betonnen bak in de wijngaard. Dit leidde vooral tot geoxideerde wijnen die de regio niet uitkwamen. Door de hoge leeftijd van de wijngaarden, het bijzondere vulkanische terroir en temperatuur gecontroleerde gisting laten de Etna wijnen nu echter zien tot de grote van de wereld te behoren.

Girolamo Russo Feudo

Wij proefden tijdens deze reis voor het eerst de wijnen van Giuseppe Russo. Hij is een geschoold klassiek pianist en heeft een graad in de letteren, maar besloot in 2004 het wijndomein van zijn vader over te nemen. Zijn wijngaarden liggen in Passopisciaro in het noorden van het Etna gebied. Hij heeft drie wijngaarden: Feudo di mezzo, Feudo en San Lorenzo. Ze liggen alle drie hoog op de vulkaan tussen de 650 en 800 meter boven zee niveau. De San Lorenzo wijngaard is het oudst met zijn 80 jaren.

Ondanks dat hij pas in 2004 is begonnen bewijst Giuseppe jaar in jaar als beste het terroir van de Etna te vangen in zijn wijnen. Hij maakt slechts 12.500 flessen. En nu is het zo ver. 2008 is het jaar waar we mee beginnen en het is geweldig.

Voor een bijzondere ontdekking die zich kan meten met de grote wijnen van de wereld stellen we u graag voor aan de wijnen van Giuseppe Russo.

Laatste blogs