Giovanni Dri – Il Roncat, Ramandolo Friuli 

Kort geleden leerde ik de wijnen van Il Roncat kennen, wat nare steile wijngaard betekent. Ik had in de verte wel eens van Ramandolo gehoord maar het eigenlijk nog nooit geproefd. Ramandolo is gemaakt van de Verduzzodruif. Een witte druif met een dikke schil die zich daardoor prima houdt in Ramandolo. Ramandolo is het meest noordelijk gelegen dorpje van de Colli Orientali in Friuli. De omstandigheden zijn hier op het randje van prettig, wat druivenstokken altijd aanzet tot grote kwaliteit. Het is er niet heel warm en het regent er gedurende het groeiseizoen regelmatig. We gingen er bij ons producentenbezoek in Friuli langs om eens te kijken naar deze bijzondere plek. Ik had mailcontact met Stefania, de dochter van de huidige eigenaar Giovanni Dri. Ze deed er alles aan om de afspraak in te plannen op een moment dat ze er zelf bij kon zijn, maar dat lukte helaas niet. We zouden later begrijpen waarom ze daar zoveel moeite voor deed. 

La Visita 

We werden ontvangen door Giovanni Dri zelf en zijn schoonzoon Cristiano. Giovanni sprak alleen Italiaans. Uiteraard begon Giovanni het bezoek met een Italiaanse lofzang op zijn gebied en de Verduzzodruif. Cristiano vertelde ons over het klimaat en de familiegeschiedenis aan de hand van een muur vol familiefoto’s. Het werd snel duidelijk dat Giovanni de kar heeft getrokken hier in Ramandolo, hij was een van de eerste die (opnieuw) de potentie zag van de bijzondere zoete wijnen uit dit gebied. Hij zorgde er eigenhandig voor dat de Ramandolo in 1991 de DOCG status verwierf. Hij bouwde in die tijd ook een moderne grote cantina. De productie is klein en de wijnen moeten lang rijpen voordat ze de kelder verlaten. In Ramandolo gaat het over het witte druivenras Verduzzo. Het is een ras met een diepe kleur en zowel de schil als het vruchtvlees bevatten veel tannines wat vrij uniek is voor een wit ras. Je vindt dus bijna alleen zoete wijn gemaakt van Verduzzo, omdat de wijn erg hard wordt als je hem droog viniviëerd. De bodem bestaat hier uit Flysch, een gelaagde bodem van mergelsteen en zand uit het eoceen, toen lag dit deel van Italië nog onder de zeespiegel. Het komen en gaan van de zee liet verschillende lagen sediment, kalk en zandsteen achter. Ramandolo heeft een uniek microklimaat. Het heeft ondanks de regen veel zonuren, maar de temperaturen zijn mild. De oogst vindt vaak pas laat plaats. Soms worden de druiven aan de stok gedroogd door de steeltjes te knakken waardoor er geen vocht meer richting de druiven kan. De dikke schil beschermt de druiven tegen rotten in de nattere periode in oktober.  

La degustazione 

We proefden eerst de rode wijnen gemaakt van Refosco, merlot en Schiopettino. In de kelder wordt geen enkele techniek gebruikt, de fermentatie is spontaan en op staal, daarna volgt er afhankelijk van de wijn nog een rijping op gebruikte houten vaten.  Door het koele klimaat hebben de wijnen veel tijd nodig om te rijpen, om de structuur en de tannines te verzachten. Van de rode wijnen selecteerden we de Schiopettino en elegant ras wat bijna Pinot noir achtige wijnen geeft. Puur en eerlijk fris, kruidig en elegant. Daarna volgden de zoete wijnen. Cristiano probeerde de proeverij in zo goed mogelijke banen te leiden, maar in Giovanni ontstak het vuur van de Verduzzo. Vrolijk en gepassioneerd kletste hij dwars door de uitleg van zijn schoonzoon heen. Ondertussen ook nog allerlei instructies scanderend. De schoonzoon werd steeds kleiner en leek bijna in de muur te verdwijnen. RAMANDOLO klonk het regelmatig. Als nog geef ik alle eer aan Giovanni en zijn dochter Stefania, ze maken prachtige licht zoete wijnen. Ze zijn donker gekleurd en geuren verleidelijk naar abrikoosjes, gekarameliseerde amandelen en kweepeer. Ze komen in drie versies. Een moeuelleux versie op staal gerijp waar de fermentatie is gestopt door de wijn terug te koelen en te filteren. De Il Roncat die 18 maanden is gerijpt op hout en de Dicembrino waarvan de druiven aan de stokken gedroogd zijn ook gerijpt op hout. De wijnen zijn mild zoet en fris en de tannines geven de wijnen een prachtige structuur. Ze combineren geweldig met kazen en met desserts met noten, of kweepeer en abrikoos. 

Lees het producentenprofiel dat wij schreven over het wijnhuis Giovanni Dri Il Roncat

Bekijk de wijnen van Giovanni Dri Il Roncat

Laatste blogs