Midden-Italië

Gelauwerd wit uit Midden-Italië

Vroeg in de jaren tachtig van de vorige eeuw begon in Friuli “de witte wijn revolutie” van Italië. Op die plek werden voor het eerst volgens de Franse manier de wijnen gefermenteerd en opgevoed. Daardoor ontstaan er wijnen met veel fruitexpressie, die verfrissend en drinkbaar zijn. Al snel namen naburige regio’s, zoals de Veneto en Südtirol, deze nieuwe technieken over.

Giuseppe Mottura uit Lazio

Witte wijn revolutie

De witte wijn revolutie begint nu ook aan zijn opmars in het midden van Italië. Dat zien we onder andere aan de toegenomen aandacht die witte wijnen uit de regio’s De Marken, Toscane, Abruzzen en Campania krijgen van toonaangevende wijncritici. Er is sowieso iets wat deze regio’s interessant en uniek maakt. De witte druivenrassen zijn altijd 100% inheems. Staan er in het noorden nog veel internationale druivenrassen aangeplant, in Midden-Italië zie je dat eigenlijk niet. Locale helden zijn hier bijvoorbeeld Verdicchio, Grechetto, Fiano, Vernaccia en Greco.

Mineraliteit in combinatie met mooie zuren

Donatella Paolini van Sabbionare

Gaaf aan het wit uit Midden-Italië is de mineraliteit in combinatie met de mooie zuren. Deze eigenschappen geven de wijnen vaak een geweldige structuur. Qua mondgevoel zelfs te vergelijken met rode wijn. Het grijpt je echt. Alle registers raken gevuld. Op hetzelfde moment zijn de wijnen drinkbaar en vermoeien eigenlijk nooit. Ze geven energie en verkwikken. De aroma’s zijn volslagen eigen en onvergelijkbaar met wijn ergens anders vandaan, waar ook ter wereld. Aroma’s die spannend zijn, soms rokerig en vulkanisch, soms floraal.

Zoals gezegd krijgt het wit uit Midden-Italië steeds meer aandacht van wijnschrijvers en consorten. En dat geldt ook voor onze producenten uit bijvoorbeeld De Marken en Campania. Zij krijgen veel waardering en hoge cijfers. Zowel van bijvoorbeeld onze eigen Harold Hamersma als in wijngidsen als de Gambero Rosso en Slow Wine.  Geheel terechte lauweren wat ons betreft, want Midden-Italië is booming.

Laatste blogs