Friuli, een korte introductie

Friuli is de meest oostelijk gelegen wijnregio van Italië en ligt tegen de Sloveense grens aan. In de jaren tachtig van de vorige eeuw begon hier de witte wijn revolutie in Italië. Het was de eerste plek in Italië waar de wijn met temperatuurcontrole werd gefermenteerd, afgekeken van de Fransen. In Italie heet deze methode nu de Friulaanse methode. Beter goed gestolen dan slecht bedacht… Traditioneel maakten ze hier “oranje” wijnen. Witte wijnen gemaakt als rode wijn, wat betekend dat ze de schillen van de druif mee lieten vergisten en vaak deels oxideerden. Een stijl van wijsmaken die nu al weer een tijd terug in zwang raakt. Er zijn in Amsterdam al wijnkaarten met een aparte afdeling “oranje”

Friuli is te verdelen in een aantal verschillende gebieden die allen hun eigen specialiteit hebben. Maar laten we eerst kijken naar de grote overeenkomst. Friuli is als regio koel en nat te noemen. Het kan zomers best heet worden, maar er valt ook veel neerslag, vaak zelfs nog in de zomer. Het gebied wordt door de Julische Alpen beschermd tegen de koude winden uit het noorden. De invloed van de Adriatische zee geeft het gebied een mild klimaat en geeft ‘s nacht weer verkoeling aan de gaarden waardoor het fruit zijn frisheid en zuren behoud.

Collio
De Collio is het beroemdste gedeelte van de regio. De heuvels liggen aan de uitlopers van de Alpen op zon 300-400 meter boven de zeespiegel. De bodem bestaat uit Ponca, een sedimentair gesteente dat veel kalk bevat, ijzer, mineralen en vulkanische componenten. Het heeft een uitstekende drainage wat ideaal is in een gebied met veel neerslag. Hier wordt vooral witte wijn gemaakt. In de Collio werken we met Ronco dei Tassi, Ronchi Ro en Edi Keber

Colli Orientali
De Colli Orientali ligt ten noorden van de Collio en heeft meer een landklimaat. Het is dan ook het gebied dat geschikter is voor rode wijnen. Ook hier vind je veel ponca, maar ook kalk en zandsteen. Hier werken we met Meroi en Le Due Terre 

Isonzo
Dit is het vlakke deel gelegen tussen de Collio en de Adriatische kust. De bodem is zeer divers een bestaat deels uit de eindmorenen van gletsjers en uit de alluviale afzetting van de Isonzo rivier. De bodem is veel minder vruchtbaar dan je dus zou vermoeden en zeer geschikt voor wijnbouw. Ook hier valt aardig wat neerslag maar dankzij de windbeweging drogen de druiven ook weer snel waardoor rot voorkomen wordt. Hier zie je voornamelijk krachtige witte wijnen. Hier werken we met Vie di Romans

Carso
Een smalle strook land die de stad Triëste verbind met de rest van Italië. De bodem bestaat hier vooral uit verweerde kalk. Hier staan bijzondere druivenrassen zoals Vitovska en Terrano aangeplant. Hier zie je veel “oranje ” wijnen.

Lees meer over de Friulaanse druivensoort Friulano in het blog Friulano | Complex en gastronomisch.

Laatste blogs