Februari Slow Wine Maand Deel 2

In onze vorige nieuwsbrief hebben we je kennis laten maken met Slow Wine. Slow Wine is een onafhankelijk proefpanel voor Italiaanse wijnen. Producenten sturen per regio hun wijnen in naar de organisatie en die beoordeelt in blindproeverijen de kwaliteit. Ze letten hierbij op authenticiteit en terroir expressie. Bij Slow Wine vind je dus geen fabrieksmatig geproduceerde wijnen van grote producenten, maar alleen integere wijnen van kleinschalige familiebedrijven die biologisch of bio-dynamisch wijn produceren. Precies de waarden waar wij bij Enoteca Sprezzatura voor staan. Geen wonder dat ons portfolio uit zo veel Slow Wines bestaat.

Deze week maken we weer een selectie voor u van bijzondere Slow Wines. Ciro Picariello en Morella zijn als producent door Slow Wine met de hoogste accoldes overhangen. De andere wijnen hebben allemaal een eervolle vermelding in de gids. Zo zie je maar dat authentieke terroirwijnen zonder toevoegingen echt niet de hoofdprijs hoeven te kosten.

Morella uit Puglia

Lisa Gilbee en Geatano Morella kochten begin jaren negentig oude bush vine wijngaarden in het hart van Manduria. Om hun heen is ondertussen bijna alles gerooid en vervangen voor moderne strakke wijngaarden. Zij koesteren echter deze oude boompjes en maken daar prachtige bio-dynamische topwijnen van. Klaarhelder en klingelend fruit, transparant maar gestructureerd. Wijnen van diepe finesse en elegantie. Een heel andere blik op de regio Puglia en de Primitivodruif.

Ciro Picariello uit Campania

De wijnen van Ciro Picariello zijn een belangrijk onderdeel van onze portefeuille, we werken al sinds 2013 met deze wijnfamilie. Ciro Picariello begon in 1997 met het maken van wijn, maar bracht pas in 2004 zijn eerste wijnen uit. Hij heeft zich in relatief korte tijd ontpopt tot een van de belangrijkste Fiano producenten van Zuid Italie. De wijngaarden liggen in Summonte, een hoger deel van Campania dat tegen de Apennijnen aan ligt en dus wat koeler is. Door de hoge ligging van de wijngaarden (550-600m) en de mix van vulkanisch gesteente, kalk en klei in de bodem hebben de wijnen een rijk en zeer mineraal karakter.

Ciro gelooft in minimale interventie. De druiven worden perfect rijp geoogst, ontsteeld en geperst. De gisting is spontaan met inheemse gisten. De stijl is fris, complex en laag in alcohol.

De Fiano wijnen van Ciro Picariello zijn in hun jeugd al zeer indrukwekkend, maar de Fiano druif kan ook uitstekend ouderen. Geef deze wijnen wat meer tijd en er ontvouwt zich een unieke keur aan aroma’s en smaken die je nergens anders terugvindt. Complexiteit en spanning om stil van te worden.

 

Laatste blogs