Erste+Neue | Een kellerei met de persoonlijkheid van een kleine producent

Vier jaar geleden proefden we na een lange interval weer de wijnen van Erste+Neue. Ze waren in het nieuwe millennium de weg een beetje kwijt geraakt en dat was voor ons toen de reden om de samenwerking te beëindigen. Maar met de komst van hun nieuwe wijnmaker waren we toch weer nieuwsgierig geworden naar de resultaten. Gerhard Sanin kwam bij Tiefenbrunner vandaan en dat stemde ons hoopvol.

Erste+Neue maakt een zeer uitgebreide selectie wijnen in verschillende kwaliteitslijnen. Bij onze eerste proeverij viel ons meteen op dat Gerhard streeft naar frisse zilte zuren en een prettige mineraliteit in de wijnen. Hij zoekt niet naar overdreven krachtpatserij en enorme extractie wat in Sud-Tirol de laatste jaren erg in de mode is. De wijnen komen wat mij betreft dan vaak grof en plomp over. In het eerste jaar begonnen we voorzichtig met wat Sauvignon en weissburgunder uit de basislijn.

Nu vier jaar later, na twee huisstijlwisselingen, zijn we ieder jaar tevredener. Gerhard heeft zijn weg gevonden in de kelder en in de wijngaarden. Het contact met de wijnboeren die hem de druiven leveren is goed en zij weten nu wat Gerhard van ze verwacht in de wijngaard.

Voor een grote coöperatie zoals Erste+Neue is het mooi om te zien dat alle wijnen zeer veel persoonlijkheid hebben. Veel smaak, veel frisheid en glashelder. Bepaalt geen dertien in het dozijn, maar zeer goed gemarkeerd en een voorbeeld voor de regio.

Het gamma breidt zich dan ook gestaag uit en dit jaar importeren we op dit moment al 5 verschillende wijnen van ze. Pinot grigio, sauvignon, muller-thurgau, merlot en blauburgunder mezzan. De laatste heeft in Nederland al bijna een cultstatus bereikt.

Laatste blogs