De Veneto, miskent Spumante walahalla van Italië

Maart roert zijn staart. En zo ook wij. We komen bij ons Veneto thema meteen scherp binnen, om een lans te breken voor de hoogwaardige bubbelwijnen uit de Veneto.

Een aantal jaren geleden leek prosecco een grote hype te worden, maar die was bijna net zo snel weer voorbij als dat hij begonnen was. Maar waar lag dat nu aan? Daarnaast een gebied in opkomst, maar op dit moment nog volledig over het hoofd gezien is de Colli Lessini gelegen tussen Verona en Vicenza. We leggen uit:

Prosecco
Als eerste. Prosecco is van oudsher de naam van de druif waar deze bubbelwijn van gemaakt wordt. Vanwege het feit dat iedereen in Italië en misschien ook wel daarbuiten zijn bubbels ineens Prosecco noemde moest er paal en perk gesteld worden aan het herkomstgebied. Nu mag alleen de wijn nog Prosecco heten die uit het klassieke Prosecco gebied komt rondom de dorpjes Valdobbiadene en Conegliano. Alles daar direct buiten wordt vernoemd naar de druif Glera. Dat is een andere naam voor prosecco. Of ze moeten zelf iets anders verzinnen, maar meeliften op de Prosecco naam mag niet meer.

Lees hier meer over Prosecco

Colli Lessini
In dit relatief onbekende gebiedje in de Veneto, aan de voet van de Alpen, wordt al langere tijd spumantes gemaakt van het druivenas Durella. Durella is een prima druif hiervoor omdat hij van nature zelf bijna geen smaak of geur heeft en hele hoge zuren. Dit was een beetje de expressie die chardonnay had in de Champagnestreek toen ze daar de champagne methode ontdekte. Deze eigenschappen maken hem dus wel heel geschikt voor het maken van Metodo Classicowijnen want deze wijnen danken hun complexiteit door de rijping op de gisten. Hoe minder smaak de basiswijn heeft hoe meer smaak hij opneemt tijdens de autolyse met de  gistcellen.

Lees verder over een bezoek aan producenten uit Veneto

Laatste blogs