Toscane is als wijnregio in diversiteit ongeëvenaard in Italië. Vele van de verschillende DOC’s en DOCG’s zijn wereldberoemd. Sommige vanwege hun klassieke wijnen gemaakt van Sangiovese anderen juist weer vanwege hun Super Tuscan status waarbij de wijnen juist gemaakt worden van Internationale druivenrassen. Maar hiertussen zitten ook kleine denominaties die niet op veel bekendheid kunnen rekenen. Eén van deze kleintjes zullen we hier dan eens toelichten…
Carmignano
Carmignano is een van de oudste DOCG’s van Italie. Vorig jaar vierde het zijn 300 ste verjaardag. Tegelijkertijd met Chianti. Maar in die driehonderd jaar is er in Chianti veel veranderd. Het Chianti gebied is onnoemelijk groot geworden. Carmignano echter is altijd gelijk van grootte gebleven en is daarmee nog immer een van de allerkleinste DOCG’s. De historie van het gebied gaat nog veel verder terug. Reeds in een document uit 804 na christus wordt er gesproken over de teelt van druiven en olieven. En rond 1400 is er in Prato al een handelaar uit Prato di Carmignano verkoopt.
Carmignano ligt ten noord-oosten van de stad Florence. Het is een laaggelegen gebied waar, door de warmte, de Sangiovese toch rijp wordt. Wel proef je hier minder zuren dan in bijvoorbeeld Chianti.
Toen Cosimo de Medici driehonderd jaar geleden in een decreet (Bando) dit gebiedje een speciale kwaliteit status gaf was het al beroemd. De de Medici familie zat nog stevig in het zadel en Florence genoot als Stadstaat een status aparte. Het was een bankiersfamilie die de oorlogen van vele koningshuizen in Europa financierden en daardoor konden ze een enorme invloed uitoefenen.
Zeer ten spijt van Vaticaanstad, maar zeker ook van andere koningen en edelen om hen heen. Niet alleen zijn ze de oprichters van de banken, dankzij hun rijkdom en vrije geest zijn ze ook deels verantwoordelijk voor de Renaissance. Vele kunstenaar werden door hun beschermd en betaald. De beroemdste is wellicht Leonardo da Vinci. Maar ook de wijn droegen ze een warm hart toe. In Carmignano worden de wijnen gemaakt van een groot deel Sangiovese, maar er mag ook een deel Uva Francesca in zitten. Uva Francesca heet eigenlijk Cabernet Sauvignon. Het verhaal wil dat Catharina de Medici ooit trouwde met de Franse Koning Henry V en daar in Frankrijk deze druif leerde kennen. Ze was er zo dol op dat ze de druiven ook liet aanplanten op haar jachtgebied in Carmignano. Vandaar deze toevoeging in de lokale wijn. Geen modegril dus maar oude historie. De meningen lopen uiteen of dit verhaal klopt. Onder invloed van de grootste producent uit het gebied werd uiteindelijk pas in de jaren ’70 van de vorige eeuw deze toevoeging in de DOC regels opgenomen.
Bijzonder feit om nog te noemen is de Vin Ruspo. Een van de weinige echte rosati die in Italië gemaakt wordt. Prachtige krachtige gestructureerde rosé met een randje tannine van de sangiovese die de wijn uitermate geschikt maakt voor bij (rauwe) tonijn.