wijngaard in campania

Campania | Oud terroir herontdekt

Eind februari van dit jaar waren we in Campania. Op bezoek bij onze eigen en een aantal nieuwe producenten. Binnen deze laatste categorie werden we vooral enthousiast van de wijnen van Calafè. Omdat deze wijnen inmiddels op voorraad zijn, werd het tijd om Campania eens wat extra aandacht te geven.

Op weg naar Campania

Als je vanuit het prachtige aangeharkte en adellijke Toscane richting het zuiden rijdt, doorkruis je een stukje van het groene hart van Italië: Umbria. Al een wat ruiger gedeelte, maar dan vooral qua natuur. Meer dichte bossen, minder landbouw. We rijden door en belanden in Lazio op de hoogte van Rome. Hier gaat het van ruig over in rommelig. Meer onafgebouwde huizen en lege fabrieksterreinen. Dan rijd je de grens met Campania over en lijkt het allemaal nog chaotischer te worden. Het landschap is nu zelfs een tikje onbehouwen. Als een struikrover met een baard van drie dagen. Hier geldt echter “don’t judge a book by its cover”. Campania is een zeer diverse regio, een heet kustgebied en een hoog en daardoor relatief koel binnenland, waar je het klimaat kunt vergelijken met Piemonte. De meeste bodems zijn van vulkanische origine. Maar wisselen in samenstelling. Van tufsteen tot arme bodems met klei. Het is een wijngebied met zijn wortels in een ver verleden. Reeds in de 8ste eeuw voor Christus verbouwden de Grieken hier al wijn. De lokale druivenrassen zijn dan ook van Griekse afkomst. Dat klinkt onder andere door in hun namen, zoals bij de greco en de aglianico. Campania is gek genoeg ook een jonge wijnregio.

Hottest girl around: fiano

De fiano, is door de producent Mastrobernardino pas in de jaren zestig van de vorige eeuw herontdekt. Deze wijnpionier heeft uit oude wijngaarden de fiano weer teruggekloond. Mastrobernardino was overtuigd van de potentie van dit druivenras. Hij heeft gelijk gekregen! De fiano wordt beschouwd als het belangrijkste basismateriaal voor witte wijn in Campania.

Greco

Hetzelfde verhaal gaat eigenlijk op voor de greco. Eveneens vrij kort geleden herontdekt en opnieuw gewaardeerd. In Campania is de Greco di Tufo de beroemdste, maar er zijn vele varianten bekend, ook buiten Campania. Daarbij is het, hoe vreemd het misschien ook klinkt, lang niet altijd duidelijk of de ene greco de andere is. Al vanaf de allereerste proefervaring met witte wijnen uit Campania, werden we gegrepen door hun grootsheid. Expressief en bonkig, eigen en eigentijds. Je drinkt ze als rode wijnen met hun volle structuur, wat tannines, kracht, mineraliteit en expressie. Deze eigenschappen tonen zich steeds verschillend en zoals met alle rassen en regio’s moet je op zoek naar de ziel van iedere druivensoort. Wat is de grote gemene deler en bij welke producent komen alle karakteristieken het beste tot uiting? Een boeiende ontdekkingstocht, ook deze keer weer. Het is een terra incognita voor de smaakpapillen, een achtbaan. Italië staat altijd weer klaar met verassingen.

Nieuwe generatie

Dankzij grote bedrijven als Mastrobernardino en Feudo di San Gregorio is het voor een hele nieuwe generatie mogelijk om zelf wijn te maken van de druiven van hun eigen wijngaarden. De grote spelers hebben ervoor gezorgd dat de wijn uit Campania meer waard is geworden. De prijs per fles is verhoogd en het is daarom rendabel om te investeren in een kelder en alles wat daar bij hoort. Dat gebeurt dan ook steeds meer. En allemachtig wat een prachtig geschakeerd wijnlandschap krijg je dan. In plaats van dat de druiven uit de regio verdwijnen in de massa cuvees van de grote producenten, krijgen we bij ieder bezoek de kans om authentieke, terroir specifieke wijnen te proeven. Eerder vonden we deze expressie al in de Fiano van Ciro Picariello. Een typisch voorbeeld van het bovenstaande. Wijngaarden in familiebezit, maar het fruit altijd verkocht aan een grotere partij. Totdat Ciro in 2004 besloot om de wijn onder zijn eigen label uit te brengen. Monumentale wijnen die waanzinnig rijpen. Jong zijn ze plezierig, maar geef ze een beetje tijd en er komen zoveel meer lagen naar boven. Nu nog een producent die de Greco met de zelfde liefde omarmt. Die hebben we nu gevonden in Benito Petrillo van Calafè. Wat Ciro is voor fiano is Benito voor de greco. Hij ziet samen met zijn oenoloog alle potentie die er zit in greco. Het is zelfs bijna zover dat door dit soort producenten Fiano en Greco in een nek aan nek race verzeild zijn geraakt, als het gaat om misschien wel het beste wit uit Italië. De winnaar is zeker nog niet in zicht. Het rijpingspotentieel van beide is in ieder geval waanzinnig. Net als Riesling is er sprake van een enorme verdieping naarmate de tijd verstrijkt. Al met al indrukwekkend wit.

Tenslotte is er (natuurlijk) ook nog rode wijn. Met als vooruitgeschoven post Taurasi. Deze DOCG, gemaakt van aglianico, wordt vaak omschreven als de Barolo van het zuiden. Krachtig en intrigerend met veel dimensies. De Taurasi van onze nieuwe vriend Calafè is niet minder geweldig dan zijn witte wijnen. Die heeft de vergelijking met Barolo helemaal niet nodig!

De wijnen van Calafè en van Ciro Picariello zijn te bestellen via de website, maar natuurlijk ook gewoon in onze winkel in de Czaar Peterstraat. Althans, zolang de voorraad strekt.

Laatste blogs