Italië, een geurig vat vol verrassingen

Dat Italië geweldige rode wijnen voortbrengt mag allang geen verrassing meer heten. Zelfs de meest verstokte geheelonthouders hebben wel eens van Barolo of Brunello di Montalcino gehoord. Gelukkig groeit in Nederland langzaam het besef dat er ook krankzinnig goede witte wijnen uit Italië komen. Te langzaam wat ons betreft, dus wij gaan onverschrokken door met de verspreiding van het Italiaanse wijnevangelie.

Deze week brengen we een wel heel bijzondere wijnbox onder jullie aandacht: De Aromatische Witte Wijnen van Italië. Het land staat natuurlijk bol van de spannende druivenrassen, allemaal met hun eigen kenmerken maar vaak met als gemene deler de goede zuren, spannende bittertjes en de fijne mineraliteit. Wij kijken uiteraard verder dan de Verdicchio’s, Pinot Grigio’s en Soave’s en komen in onze ontdekkingsreis in de krochten van de Italiaanse wijnbouw met regelmaat fantastische aromatische witte wijnen tegen. Wijnen die extreem geurig zijn, vaak bloemig of knallend van de tropische fruittonen. Uitdagende wijnen die al het anders een beetje flets doet overkomen.

Deze uitgesproken aroma’s doen het vaak goed bij kruidige gerechten uit de Aziatische keukens waar andere wijnen het zwaar hebben. Denk aan Thaise curries, Indonesische rendang, Indiase garam marsala en noem alle klassiekers maar op. De kruidigheid draait bijna alle witte wijnen de nek om

maar zet er een Malvasia Istriana of een Gewürztraminer tegenaan en ervaar zelf hoe wijn en de spicy spijs elkaar naar een hoger niveau kunnen tillen. Maar ook bij gerechten dichter bij huis kunnen deze smaakbommetjes uitstekend uit de voeten. Rijke aromatische wijnen houden van kalfsvlees, varken, kip, paddestoelen en romige sauzen. Frissere aromatische wijnen doen het uitstekend bij delicate smaken zoals asperges, schelpjes, rauwe vis, et cetera.

Maak deze week gebruik van deze eenmalige kans om voor een scherp prijsje kennis te maken met de zeer verrassende aromatische witte wijnen van Italië! Hieronder vast een voorproefje van wat je kan verwachten van deze wijnbox vol aromatische parels:

Tenuta di Castellaro | “Bianco Pomice” Terre Siciliane 2020
Van het piepkleine eilandje Lipari komt dit witte “vlaggenschip” zoals ze de wijn bij Tenuta di Castellaro zelf noemen. Aangescherpt door de mineraliteit van de vulkanische bodem halen de druivenrassen Carricante en Malvasia di Lipari het beste in elkaar naar boven. De inheemse Malvasia variant zorgt voor een aromatische inborst, terwijl Carricante (bekend van de witte Etna-wijnen) een uitstekende overbrenger is van de hartige mineralen waar de bodem op Lipari zo bol van staat.

Wijn&Spijs: vis van de barbecue, calamari, kalf, varkensvlees en roomsauzen

Kellerei St. Pauls | Moscato Giallo “Goldmuskateller” 2022
Prachtige droog gevinifieerde Goldmuskateller, de voornaamste Südtiroler telg in de grote Muskaatfamilie. De vlierbloesem en lychee knallen zowat je glas uit. In de mond een mooie olieachtige structuur met zachte zuren, rijpe bittertjes en grassige tonen.

Wijn&Spijs: Perfecte begeleider van curries, Thais of Indonesische gerechten als rendang.

Gumphof | Sauvignon “Mediaevum” 2022
Loepzuivere Sauvignon van de steile hellingen van Südtirol. Gemaakt op frisheid, helderheid en energie. Opgewonden stuivende neus van basilicum, limoen en jalapeño. In de mond prikkelend strak, kruidig dorstlessend met zingende zuren die blijven boeien van de eerste tot de laatste slok.

Wijn&Spijs: Lekker bij sushi, tomatensalade, pesto, asperges, garnalen, krab

Erste + Neue | Gewürztraminer 2015
Deze echo uit een ver verleden hadden we eigenlijk al afgeschreven. “Voor de vorm nog even proeven, wie weet is het leerzaam” dachten we. Onze mond viel open. Deze eenvoudige instap Gewürztraminer uit 2015 van Kellerei Erste + Neue bleek niet alleen nog fier overeind te staan, ze heeft in de loop der jaren alleen maar gewonnen aan body, diepgang en intensiteit. Voluptueus tropisch fruit als lychee en mango, zacht en rijk mondgevoel en mooie milde zuren die spanning geven. Prachtige aromatische bergwijn voor een heel klein prijsje.

Wijn&Spijs: Deze wijn gaat goed met pittige Indonesische gerechten, kippenlever en blauwe kazen

Ronco dei Tassi | Malvasia 2021
In de Quarin wijngaard staat de malvasia istriana op Ponka. Een arme zand/kalk bodem die de druiven dwingt om het beste uit zichzelf te halen. Ongeveer zoals een onglukkige jeugd dat bij een schrijver doet.
Dit is Ronco dei Tassi’s meest aromatische wijn, bloemig maar beheerst en in het gareel gehouden door de zilte mineraliteit.

Wijn&Spijs: Perfecte wijn bij pompoengerechten. Combineert goed met varken, kreeft, krab, roomsauzen en paddestoelen.

499 | Enigma 2020
Een droge wijn van Moscato, dat valt buiten de regels van de DOCG Moscato d’Asti. Vandaar de weinig verheffende aanduiding “Vino Bianco” op het etiket van deze wijn. Dat doet geen enkel recht aan de spanning die je vindt in deze fles: In de neus lychee, passievrucht, rozenblaadjes, mandarijn en dille. In de mond is de wijn veel frisser dan de geur doet vermoeden. Het fruit wordt ondersteund door een krijtige mineraliteit en strakke zuren die de mond langzaam schoontrekken.

Wijn&Spijs: lekker bij schelpjes in witte wijn en koriander, salades met geitenkaas en vlierbloesemdressing, kimchi

Wijndoos Vol Aromatisch Wit

Laatste blogs