Blauburgunder | Italiaanse vereffening van een oude rekening

Als er 2 dingen mee mogen, zit met Pinot Noir & Nebbiolo de koffer naar het onbewoonde eiland vol. Wat Nebbiolo betreft had ik altijd al keus te over. Pinot Nero zat Verkerk krapper in. En dat knaagt sinds de vraag ernaar, zie bijvoorbeeld Sideways, met orkaankracht toeneemt. Lees verder over hoe Erste+Neue en Gottardi in een een tweetje korte metten maken met dit probleem.

……………………

De producenten en marketeers van wijn die eruit ziet als – en smaakt naar dikke stroop krijgen het moeilijk. Minder begint gelukkig steeds vaker meer te worden. De smaak is een flinke ruk opgeschoven naar transparant, helder en drinkbaar. We zijn dan ook altijd op zoek naar meer lichtrood gekleurd goud. En in Italië is er zat dat in die hoek zit. Vernatsch, Sangiovese, Corvina, Nebbiolo, we zijn klaar voor de zomer.

Maar af en toe is er die nostalgische bui. Ver voordat ik me serieus met wijnland Italië ging bemoeien en een structurele Nebbiolo-koorts opliep, was Pinot Noir al heldin. Beaune, Cotes des Nuits, de Ahr. Ik heb te maken met een gat tussen links Pinot Noir in klassiek franse stijl; heftig en aards met veel bieten, tannine en ijzer. En boven een lichtere Duitse florale variant met lieflijk zoet aardbeienfruit en rozen.

Voor het antwoord op een vraag is zoeken meest effectiever dan bidden. Vinden doe je in Mazzon bij Bolzano. Dit is de heilige graal van de Italiaanse Blauburgunder, een natuurlijke verheffing die voor perfecte rijping van de druiven zorgt. Op een pittig vuriger manier dan de lieve Duitsers zijn de Blauburgunders hier rijper en ronder dan de franse nichten. Best of both worlds.

Erste+Neue komt in 2008 met een Blauburgunder uit de Mazzon vallei en het resultaat is meer dan de som der delen. Dit voldoet aan onze stoute Blauburgunder-verwachtingen. Blauburgunder “Mezzan” 2008 heeft sappig Pinot fruit, karaktervol plezierig en helder.

Bidden doe je tot Gottardi. De peetvader van de Mazzon producenten heeft nooit genoeg en moet de oogst verdelen om iedereen blij te maken. In Italie zelf is dit een niet te krijgen cult-fles, omdat vrijwel alles wordt geexporteerd. Van de 2008 hebben we na jaren vragen en hopen meer “mogen” kopen en kunnen zo dus makkelijker iets aanbieden. Indrukwekkend concentraat in een discrete jaargang. Dit is het waarom van Pinot Noir drinken. Gottardi | Blauburgunder “Mazzon”.

Voor de liefhebbers van digestieven laten we de grappa van Gottardi meekomen. Zonder houtrijping is dit uitzonderlijk puur en zacht met de explosieve complexiteit van Blauburgunder. Droog kruidig, rijp rozijnig, galmende lengte.

Laatste blogs