Biologisch versus balans

Biologische wijnen zitten in de lift. Steeds meer producenten maken hun wijnen dan ook volgens de biologische regels van het spel en consumenten wil deze ook steeds vaker drinken. Het predicaat “biologisch” is dus altijd goed, zou je denken. Wij hebben echter geconstateerd dat hier iets vreemds mee aan de hand is. De consument wil graag op de fles lezen dat hij een biologische wijn in handen heeft, maar veel van onze biologisch gecertificeerde producenten zetten dit juist liever niet op hun etiket. Om u wegwijs te maken in ons biologisch assortiment hebben we daarom in de webwinkel een extra categorie aangemaakt: “bio”. Zo ziet u voortaan in één oogopslag wie van onze producenten biologisch werkt.



Gianfranco Gallo van Vie di Romans



Maar waarom zetten producenten dit liever niet op het etiket? Op onze vorige Italiaanse wijnreis deden we bij een aantal vooraanstaande producenten een opzienbarende ontdekking. Gianfranco van Vie di Romans distantieert zich bijvoorbeeld openlijk van het predicaat “biologisch”. Volgens hem staat biologische wijn tegenwoordig voor slecht gemaakte wijn van ongezond fruit. En daar wil hij niet mee geassocieerd worden. Hij spreekt liever over “biocommunicatie”. Dit betekent voor hem dat alles met elkaar in balans is: de bodem, de stokken, het fruit en de wijnmaker.

Voor ons zijn een aantal waarden van essentieel belang bij het selecteren van wijn: de typiciteit van de druivensoort, de expressie van de bodem en het jaar waarin de wijn is gemaakt. We vinden dat deze waarden pas kunnen excelleren als de balans ertussen perfect is. En niet alleen de balans in de wijngaarden, ook de persoonlijke balans van de wijnmaker maakt verschil. Dit laatste is een lastig punt. Emoties, karakters en het lot zijn nu eenmaal moeilijk te controleren. Maar balans in de wijngaard is makkelijker te bereiken. Vooral kleine producenten die hun paar hectaren land goed kennen, doen hier hun voordeel mee. Ze zouden bij ieder plukje onkruid, elke zweem van schimmel en allerhande ongedierte naar de gifspuit kunnen grijpen om hun planten te beschermen. Dit is in de laatste decennia van de vorige eeuw ook veelvuldig gebeurd. Maar in plaats daarvan bewerkstelligen ze tegenwoordig dat alle organismen in de wijngaard met elkaar in balans zijn.

In onze zoektocht naar de beste wijnen komen we bij veel verschillende producenten over de vloer. Meestal zijn dit kleinschalige boeren die nauw verbonden zijn met hun wijngaarden en terroir. Omdat deze mensen zelf veel tijd in hun wijngaarden doorbrengen, zijn ze zich vaak bewust van het belang van een biologische werkwijze. Ze beseffen zich heel goed dat de bestrijdingsmiddelen die ze op de wijnstokken spuiten óók aanwezig zijn tijdens het wijnmaakproces. Gif is niet gezond, en daarom kiezen deze producenten ervoor om zo min mogelijk pesticiden te gebruiken. Niet alleen omdat het niet goed is voor de balans in de wijngaard, maar ook omdat pesticiden slecht zijn voor hun persoonlijke gezondheid en die van hun gezin.

Het is de taak van de wijnmaker is om te waken over de balans in de wijngaard. Gianfranco van Vie di Romans neemt dit zeer serieus, hij vindt de regels voor biologische wijnmakers dan ook helemaal niet streng genoeg. Zelf gebruikt hij bijvoorbeeld geen “bordeauxpap” meer om schimmel te bestrijden. Jaar in jaar uit dit kopermengsel over je planten spuiten beïnvloedt namelijk de bodemsamenstelling, deze kan zelfs blijvend veranderen. Gianfranco’s remedie tegen schimmel is een combinatie van verschillende preparaten die weer op natuurlijke wijze worden afgebroken. Zonder invloed op de bodemsamenstelling. Ook merkt hij terecht het volgende op: als je voldoet aan de geldende eisen voor biologische wijnen, is dit géén kwaliteitsgarantie voor de wijn. Biologische wijn wordt echter wel vaak als kwaliteitswijn aangeprezen om de verkoop ervan te stimuleren. Dit geeft de consument een verkeerde voorstelling van zaken.




De oogst bij Le Ragnaie




Andere biologisch werkende producenten – zoals Monteraponi en Le Ragnaie – is dit ook opgevallen. Zij kiezen er daarom tegenwoordig juist níet voor om te vermelden dat hun wijn biologisch is. Dit keurmerk plaatst hen in een bepaald hokje en ook zij vinden niet dat het predikaat biologisch een kwaliteits uitstraling heeft, terwijl hun wijnen dat juist wel zijn. Dat willen ze dus juist zien te voorkomen. Op hun websites vermelden Monteraponi en Le Ragnaie dan weer wel dat ze gecertificeerd zijn om biologische wijn te maken. Ze vinden het namelijk belangrijk om te werken en te leven met respect voor de natuur. Volgens hen mag het echter nooit zo zijn dat je ruikt of proeft dat een wijn biologisch is gemaakt. Als dat wel zo is, ruik en proef je de methode waarmee de wijn is gemaakt, en niet het fruit en het herkomstgebied. Een belangrijk verschil!

Laatste blogs