'Baroloresco'

In Toscane hebben ze rode wijn uit Montalcino, Montepulciano en de Chianti Classico. Met de druif sangiovese in de hoofdrol. De beste wijnen van Italië zeggen ze daar. In Piemonte hebben ze Barolo en Barbaresco, twee dorpen die hun naam hebben gegeven aan deze twee grote rode wijnen. Met de druif nebbiolo in de enige rol. Barolo en Barbaresco behoren tot de beste van de wereld, zeggen de Piëmontesi op hun beurt. Barolo is nog een stukje beroemder dan Barbaresco, maar dat vinden wij onterecht. Vandaar de wat vreemde titel van deze blog.

Met Barolo (of Barbaresco) op het etiket als DOCG, de denominazione di origine controllata e garantita – de herkomst garantie, verkopen de flessen zich bijna vanzelf. Terecht? Niet helemaal of eigenlijk helemaal niet. Ten eerste is het van belang een goede producent te vinden. Ten tweede is het oogstjaar natuurlijk van invloed op de kwaliteit. En ten slotte zijn er grote verschillen tussen de subgebieden binnen beide DOCG’s, tussen de wijngaarden en zelfs binnen de wijngaarden.

Het maakt bijvoorbeeld nogal een verschil of een Barolo van wijngaarden uit de buurt van het dorpje La Morra, het plaatsje Castiglione Falletto of het dorp Barolo zelf komt. La Morra en Barolo neigen meestal naar elegantie en finesse en zijn wat vaak wat eerder op dronk, dankzij de ondergrond van mergel, zand en klei. Terwijl wijn uit Castiglione Falletto vanwege een compacte bodem van zandsteen eerder robuust is en een groter rijpingspotentieel heeft. Dit geldt in principe ook voor Barolo uit de buurt van Serralunga en Monforte d’Alba.

Er is ook veel verschil tussen de wijngaarden in de buurt van hetzelfde dorp. Laat staan tussen wijngaarden die verder uit elkaar liggen. Dit hangt behalve van de verschillen in ondergrond af van de verschillen in hoogte en in geografische ligging. Barolo’s of Barbaresco’s van één en dezelfde wijngaard (eerste of grote cru in Frankrijk) zijn te herkennen aan de naam van de desbetreffende wijngaard op het etiket. Bijvoorbeeld Barbaresco Faset of Vigna Faset en Barolo Cannubi Boschis. Er wordt nog weleens gedebatteerd over het nut van de productie van Barolo of Barbaresco cru’s. Volgens sommige wijnmakers en -kenners zou een Barolo of Barbaresco ieder jaar juist een blend moeten zijn van de beste druiven van meerdere wijngaarden. Zo langzamerhand lijkt deze groep het pleit te verliezen. De specificiteit van cru’s verdient bijna altijd bewondering. Zeker wanneer de producent zich wat opbrengst weet te beperken. Wel is het nog wachten op een officiële hiërarchie om de wijngaarden van elkaar te onderscheiden op kwaliteit. En eigenlijk ook op een rangorde binnen iedere wijngaard afzonderlijk.

Monvigliero

Foto: Monvigliero wijngaard

Van dezelfde wijngaard bestaan vaak verschillende cru’s. En dezelfde cru wordt bijna altijd door meerdere producenten gemaakt, ze delen de wijngaard. Zo is de wijngaard Monvigliero bij Verduno (Barolo) opgedeeld tussen producenten als Castello di Verduno, Burlotto, Bel Colle, Fratelli Alessandria, Mauro Sebaste en Cantina Terre del Barolo. De wijngaard Ovello ten noorden van Barbaresco kent onder andere Cascina Morassino, de Produttori del Barbaresco (een corporatie) en Cantina del Pino als eigenaren. Het is dan uiteraard interessant om de verschillen te ervaren tussen eenzelfde cru van verschillende producenten.

In ons assortiment vind je de volgende Barolo cru’s: Fratelli Alessandria Monvigliero 2008 en Gramolere 2012. Monvigliero ligt vlak bij de thuishaven van Fratelli Alessandria, Verduno. Gramolere ligt ongeveer 100 meter hoger en meer naar het zuiden richting Monforte d’Alba. Castello di Verduno: Monvigliero riserva 2006 en Massara 2009. Massara ligt iets ten oosten van Verduno en wat lager dan Monvigliero. Guido Porro: Lazzaraisco 2011, Seivi 2010 (om weg te leggen) en Gianetto 2011, zijn jongste wijngaard. (Serralunga).

En we hebben uiteraard ook Barbaresco cru’s. Van Cantina del Pino: Ovello 2008 en 2011. En ook zijn Albesani 2005 (Magnum). Ovello vind je vlak boven het dorp Barbaresco. Albesani ligt iets verder van de rivier de Tanaro, in de buurt van Neive. De wijnen zijn daar vaak iets rijker. Van Castello di Verduno de beroemde cru ten zuiden van Barbaresco Rabajá 2009. Smullen maar.

Laatste blogs