Barolo en Barbaresco jaar in jaar uit

Met nebbiolo als maandthema kunnen we ons uitgebreid weiden aan de grootse wijnen die deze druif voortbrengt: Barolo en Barbaresco. Elk van onze producenten heeft een eigen benadering. Wat overeenkomt is vaak de klassieke benadering, maar het eindresultaat is zeer verschillend. In de Langhe maak je kennis met Nebbiolo’s als een benaderbare instapper tot een kleine Barolo, het bestaat allemaal. Maar misschien is het nog wel leuker om nebbiolo te leren kennen in verschillende jaren. Al met al hebben we nu acht jaargangen van verschillende producenten in huis. Misschien en goed moment om de verschillende jaargangen en de wijnen eens onder de loep te nemen.

Castello di Verduno | Barolo Monvigliero riserva 2006

Het jaar 2006 wordt gezien als een klassiek jaar in Piemonte. Dat is de vriendelijke omschrijving voor hard en ongenaakbaar. Dat klinkt misschien niet leuk, maar lees verder, want er is licht aan het eind van de tunnel. Het was een evenwichtig jaar met helaas wat hagel aan het begin van het seizoen die wat schade heeft aangericht, maar verder was het warm en voor de laat rijpende Nebbiolo viel er voldoende regen om geen waterstress te veroorzaken. Het einde van het seizoen gaf koele nachten die de aromatische expressie en de structuur vervolmaken. Het fruit is mooi en rustig rijp geworden. En nebbiolo zou nebbiolo niet zijn zonder wat zuren en tannine want dit is nou juist wat de wijn zijn lange bewaarpotentieel geeft. Belangrijk is dat er tegenover de structuur van de wijn genoeg volume en fruit staat. Dat is in 2006 geen probleem. De wijnen zijn volumineus, rijk en krachtig te noemen. Castello di Verduno maakt van een van de mooiste wijngaarden van Piemonte alleen een riserva. Dat betekend dat de wijn nog een jaar langer rijpt op groot hout. Dit geeft de wijn wat meer rondeur. De 2006 staat er nu bijzonder goed voor. Hij is nog vol en krachtig, maar het fruit is van donker naar geel gegaan en er zit bijna een caramelachtige zoetigheid in. De jaren van rijping hebben de wijn afgerond en het is een absolute beleving om deze grootse wijn nu te drinken.

Tenuta Sella | Bramaterra – I Porfidi – 2007

Het jaar 2007 wordt meer gezien als een warm jaar. Dat houd in dat aan het einde van het seizoen de nachten minder afkoelden en de wijnen dus meer dikte en fruit hebben. Het Bramaterra gebied ligt in het koelere Noord Piemonte en profiteert van deze warmte, omdat het fruit hier nu een optimale rijpheid bereikt. De Bramaterra wordt aangevuld met een 5% Vespolina wat de wijn wat impressies van kamille en jasmijn meegeeft. Een top domein en provincie dat nog vaak over het hoofd wordt gezien. Dat is ten onrechte.

Cantina del Pino | Barbaresco Ovello 2008

Het jaar 2008 lijkt gevoelsmatig op 2006, maar het was er koeler gedurende het seizoen De wijnen hebben dan ook voor Nebbiolo wat paarser fruit dan je gewend bent. Dat geeft diepte en frisheid en wat meer de nadruk op mintige geuren. Ook zijn de tannine wat geprononceerder dan in 2006. Net als 2006 heeft 2008 tijd nodig om te rijpen. Renato Vacca van Cantina del Pino is een begeisterde wijnmaker die kraakhelder college geeft over zijn wijnen tijdens onze proeverijen met hem. Veel van onze klanten zijn gevallen voor deze man en zijn innemende wijnen. Renato geeft zijn wijnen eerst een jaar barrique rijping en dan een jaar groot hout. Deze iets modernere manier van wijn maken geeft wat zachtere wijnen met veel fruit.

Castello di Verduno | Barbaresco Rabajà 2009

Het jaar 2009 kan je vergelijken met 2004 en 2007, wat wil zeggen dat het een warmer jaar is. De droogte speelde dit jaar echter een grotere rol. Er viel zo weinig regen vanaf juli dat sommige druivenstokken zich sloten en als het ware stopten met het rijpen van het fruit voordat de tannines helemaal rijp waren. Dit gebeurde vooral in de heetste wijngaarden of die boven aan de helling liggen. Oudere gaarden hebben hier minder last van doordat de stokken dieper wortelen. Het begin van het seizoen was nat dus er zat nog wat waterreserve in de bodem. De kunst was dus de goede wijnen te selecteren. De Rabajà wijngaard wordt gezien als de beste wijngaard in het Barbaresco gebied. Er zit hier relatief meer calcium in de bodem wat de wijnen meer structuur geeft. De 2009 is hier breed rijp en krachtig. Tonen van perzik en amandelspijs omsloten met zacht soepele geïntegreerde tannines.

Fratelli Alessandria | Barolo Monvigliero 2010

Het jaar 2010 wordt algemeen gezien als een van de grootste jaren voor Barolo. Een lang evenwichtig relatief koel groeiseizoen geeft wijnen met grote diepte en complexiteit. Wel absoluut een bewaarjaar. De wijnen zitten op dit moment grotendeels potdicht. De toekomst is echter groots dus voor geduldige verzamelaars is dit absoluut een interessant jaar. Fratelli Alessandria hebben een flink stuk van de Monvigliero wijngaard in bezit. Uit deze wijngaard komen de elegantste Barolo’s uit de regio. De 2010 geeft donker fruit, wat grafiet en gedroogde olijven. Nu nog zeer compact en gesloten, maar er staat ons een boel te wachten. Grootse wijngaard op groots terroir uit een groots jaar. Wat wil je nog meer?

Guido Porro | Barolo Lazzairasco 2011

Het jaar 2011 valt weer in de categorie warme jaren. Maar het fruit lijkt energieker en sappiger dan in 2007 en 2009. Ook heeft de wijn toch wat meer frisheid. Wel een jaar dat jong al zeer toegankelijk is en nu al heerlijk drinkt. Guido Porro zit in Serralunga wat gezien wordt als het dorp waar de meest gestructureerde Barolo’s vandaan komen. Vaak is het fruit sappig en zoetgevooisd bij Guido, zo ook in 2011. Daaronder een zinderende structuur die deze wijn ook zeer geschikt maakt om nog lang op te leggen.

Fratelli Alessandria | Barolo 2012

Het jaar 2012 zou je weer klassiek kunnen noemen en vergelijkbaar met 2008 en 2005. De winter was koud en er lag sneeuw. Dat is altijd goed omdat het de gaarden rust geeft en de bodem veel waterreserve voor de droge zomer. Uiteindelijk bleef het verder een koel jaar met iets hagel, wat verder geen grote problemen door werd veroorzaakt. Je zou de wijnen elegant kunnen noemen, de tannines zijn zacht en fijn. Het fruit donker en fris. Ook weer een mooi jaar om een aantal jaren te bewaren. Maar smaakt nu ook al heerlijk.

Castello di Verduno | Barbaresco 2013

Het jaar 2013 lijkt weer de boeken in te gaan als net zo groots als 2010, maar ik denk dat het fruit wat rodere en zachter en sappig is en dat de wijnen niet zo gesloten zullen zijn. De Barbaresco van Castello di Verduno is sappig en aaibaar en zeer benaderbaar. Een klein blozend feestje.

 

Laatste blogs