« Blog

Rood in de zomer!

Als de zon meer tevoorschijn komt en het warmer wordt, neigen we allemaal naar heerlijk gekoeld wit of we kiezen eventueel voor een mooie rosé. Niks mis mee, in tegendeel, maar rode wijn is ook een interessante mogelijkheid in de zomer. Het hangt natuurlijk helemaal af van het moment en van hetgeen je gaat eten, maar de prettigste rode wijnen voor bij warmer weer zijn licht tot medium bodied, wijnen die niet al te complex zijn.

Bij licht rood moet je denken aan wijnen van de gamay druif (Beaujolais of Loire) of wat exotischer: een wijn uit de Jura, van de poulsard (of ploussard) druif. Pinot noir uit de Loire of als spätburgunder of früburgunder uit de Ahr is vaak ook een goede optie. Uit Italië zijn er bijvoorbeeld wijnen uit de Valpolicella boven Verona. Denk dan vooral aan de basisblend, de Valpolicella DOC, met als druiven corvina, rondinella en molinara. Bardolino (aan het Gardameer) is meestal nog wat lichter, van dezelfde druiven. Daar maken ze zelfs een Novello, net als in de Beaujolais door middel van macération carbonique. Een techniek waarbij de hele druif als het ware van binnen uit wordt gefermenteerd. Het gevolg: weinig schil contact, amper tannines.

Voor medium bodied is de keus nog veel groter. Zoals het een middengebied betaamt, bevinden zich hier de meeste wijnen. Het voordeel van medium bodied wijn is dat je ‘the best of both worlds’ krijgt: veel fruit, maar ook iets om in te bijten en je aan vast te houden. Voorbeelden:  cabernet franc uit de Loire, mencia uit Bierzo (Spanje), Côtes du Rhône Villages (van grenache en syrah), pinot noir uit de Côte d’or (duur) en Zinfandel uit Napa Valley. Voor Italië kunnen we terecht in de Piemonte (barbera, dolcetto of freisa) en in Toscane: de basis Chianti Classico’s van de betere producenten en de Rosso’s uit Montepulciano en Montalcino. Inderdaad, dan kan je je ook het beste richten op de betere producenten. Daarnaast is wijn van de vernatsch druif zeker het vermelden waard. Vernatsch vind je in Südtirol/Alto Adige in allerlei kwaliteiten. Kies in principe voor de DOC’s St. Magdalener of Kalterersee/Lago di Caldaro. Tenslotte kan je ook nog gaan voor de wat stevigere Valpolicella, bijvoorbeeld een Ripasso.

Temperatuur: bijna altijd kan je deze wijnen lichtgekoeld drinken. Het hangt af van het gehalte aan tannines. Hoe minder, des te koeler het kan. Een kwestie van uitproberen. Sowieso zijn wij van de school als het kouder kan, drink hem dan kouder.

In ons assortiment vind je bijvoorbeeld Valentina Cubi voor de Valpolicella’s, of Pfannenstielhof voor St. Magdalener. Voor barbera kijk eens bij Cantina del Pino en voor freisa bij 499. Uit Toscane komen de wijnen van onder andere Istine, Mastrojanni en Boscarelli.