« Blog

Hout en wijn, love and marriage?

De belangrijkste reden van het gebruik van houten vaten tijdens het wijnmaken is dat de wijn in aanraking komt met zuurstof. Zuurstof zorgt voor een aantal reacties in de wijn. De eerste is dat er een ontwikkeling plaatsvind qua structuur en de tweede qua smaak. Omdat hout in bepaalde mate zuurstof door laat, komt deze reactie tot stand.

Hoe groot die invloed van het hout op de wijn is, is afhankelijk van de grootte van de vaten. Naar de mate van de gewenste aanwezigheid van hout in de wijn kiest de wijnmaker voor een bepaalde maat. Is een boterige Chardonnay het doel, dan kiest men sneller voor een barrique (225 ltr), die kleine ronde vaten zoals je die veelal in de Bourgogne ziet. Bourgogne is het wijngebied vanuit waar een evolutie is ontstaan op dit gebied. Hier paste men voor het eerst hout niet alleen toe voor de structuur, maar specifiek voor de smaak. 

De ‘Barriqueria’ van Vie di Romans in Friuli.

Een andere mogelijkheid is een foudre, die verschillen in formaat van 20 – 120 hl. Bij een vat van dit formaat is de verhouding van wijn wat in contact komt met zuurstof veel kleiner. Het hout heeft in dit geval nog wel invloed op de ontwikkeling van de structuur maar niet veel invloed op de smaak. 

Wijnkelder van Il Marroneto in Montalcino, Toscane, vol foudres.

Maar wat doet hout dan precies met de structuur? Wijnen als Pinot Noir of Aglianico kunnen flinke zuren of tannines bevatten, wat een wijn minder fijn drinkbaar maakt. Door het gebruik van houten vaten en de invloed van de zuurstof worden die tannines en zuren als het ware mooi ‘afgerond’ en dus lekkerder drinkbaar. 

Om ieder seizoen je gehele kelder te voorzien van nieuwe vaten niet voor iedereen haalbaar, daar zijn ook goedkopere oplossingen voor bedacht. Wijnen in een lagere prijscategorie met houtsmaak zijn vaak wijnen waar tijdens het proces houtsnippers aan toegevoegd zijn, om toch die gewenste toast smaak te creëren. Als je dat zelf wilt ontdekken is het interessant om een oaky Chardonnay uit de supermarkt naast een van de wijnen uit de onderstaande proefdoos te proeven. Het hout van de wijn uit de supermarkt proef je op andere plekken in je mond en is vaak niet ‘één’ met de wijn.

Voor wijnmakers is het heel belangrijk om met het beste en rijpste fruit uit de wijngaarden te werken. De aanwezigheid van het fruit in de wijn zorgt voor een mooie balans met het fruit. 

Proefdoos | Wijnen met hout | 10% korting