De familie Pinot

Pinot Nero, Pinot Bianco, Pinot Grigio, Pinot Meunier en nog zo wat. Zijn ze allemaal familie van elkaar of niet? Recent DNA onderzoek wijst uit dat ze eigenlijk een en dezelfde zijn, maar in verschillende verschijningsvormen. Pinot is een van de oudste druivenrassen die we kennen en lijkt gecultiveerd uit het wilde druivenras Vitis Sylvestris, tenminste dit lijkt morpholgisch te verklaren. Er is echter geen genetische verwantschap nog gevonden .

In de afgelopen 2000 jaar dat het ras bestaat heeft het genoeg tijd gehad om te muteren en dat verklaart ook de grote hoeveelheid verschillende klonen. Het is niet zo zeer dat Pinot makkelijker muteert dan andere rassen, het heeft er gewoon meer tijd voor gehad. Pinot is een voorouder van een geweldig aantal andere rassen, om er maar een paar te noemen: Chenin, Sauvignon blanc, Lagrein, Teroldego en Syrah.

Pinot Gris en Pinot Bianco zijn witte verschijningsvormen van de Pinot, met hetzelfde genetisch profiel als de blauwe variaties. Pinot Gris en Pinot Blanc zijn ontstaan in de Bourgogne en is een spontane mutatie. Ook nu zie je in Pinot noir wijngaarden nog trossen hangen waarin verschillende kleuren voorkomen. Soms zelfs gestreepte druiven. (Pinot Linea?). Ook in de Pfalz en Baden ontstond deze mutatie. Pinot Blanc werd in het verleden vaak verward met Chardonnay, maar is toch echt iets anders. In Duitsland noemen ze Pinot Bianco Weisserburgunder. Verwarrend omdat wij uit de bourgogne als wit eigenlijk de Chardonnay kennen en niet de Pino Blanc, maar technisch correct. Pinot Nero noemen ze Blauburgunder en de witte variant dus idd weissburgunder.

In oude geschriften wordt sinds de 14 de eeuw het woord pinot gebruikt (of Pineau, Pignotz, Pinoz, Pynos, Pynotz etc), daarvoor was hij bekend onder drie synoniemen Morrillon, Noirien en Auvernat. In sommige teksten verschijnt het meervoud Pinoz, niet duidelijk is of dit dan over een rode variant gaat of dat hier ook de witte variëteiten onder vielen. Bijzonder blijft dat de Pinot nero wordt gezien als een van de aller edelsten van alle druivenrassen, maar dat de witte verschijningsvorm niet op de zelfde reputatie kan bogen. Maar zet een serieuze producent an het werk met Pinot Bianco of Pinot Grigio en je krijgt wel degelijk grote wijnen. Zoals bijvoorbeeld Gumphof of Vie di Romans.

Laatste blogs