« Blog

Noord Piemonte, streek vol wijnhistorie en unieke bodemsoorten

Het wijnhuis Tenuta Sella uit de buurt van Biella (Noord Piemonte) heeft wijngaarden in twee verschillende gebieden, in Lessona en Bramaterra. Zelf besteden ze op hun website veel aandacht aan het terroir, omdat de bodems uit deze gebieden de wijnen een unieke smaak meegeeft. In ons thema van deze maand; bodemsoorten, is dit huis een mooi voorbeeld van de invloed van de bodem. Het verschil in smaak wanneer het gaat om dezelfde druivenrassen, maker en vinificatie maar andere bodemsoort. 

Tenuta Sella | Een familiebedrijf van meer dan drie eeuwen oud en een van de oudste wijnhuizen die Italië rijk is, stammend uit 1671. De familie Sella was/is een rijke bankiersfamilie die mogelijkheden zag in wijnbouw in het gebied, dat al bekend stond om de productie van mooie rode wijnen. Het wijnhuis heeft wijngaarden in Bramaterra en Lessona, waar in het laatste gebied de San Sebastiano allo Zoppo wijngaard ligt. Hier voel je de geschiedenis, als een van de oudste geregistreerde wijngaarden van het land. Een bijzonder stukje wijnhistorie.

Noord Piemonte | Wijngaarden in bijvoorbeeld het zuiderlijk gelegen Langhe liggen tussen de 150 en 400 meter, maar in Noord Piemonte liggen wijngaarden al snel boven de 300 á 400 meter omdat het gebied in de uitlopers van de Alpen ligt. Het is een bosrijk gebied, in het geval van Bramaterra zo bosrijk dat er bijna geen mensen woonachtig zijn. In het verleden was in dit gebied van Piemonte veel wijnbouw te vinden en was Barolo juist bosrijk, nu zijn die rollen omgekeerd. Hier blenden ze de Nebbiolo met een lokale druif, Vespolina, die de wordt toegevoegd om de wijn meer aroma te geven. Je proeft dit vooral terug in de wijnen uit Lessona.

Bodem uit Lessona, bestaande uit zand en eeuwenoude mariene afzetting

Streek | Lessona
Lessona; een verbastering van ‘Al Sunna’ wat geluid betekend in het Piemontese dialect. De kerktoren van Lessona is te zien en te horen in de wijde omtrek.  

Wijnen van Tenuta Sella | Lessona 2009 | Omaggio a Quintino Sella 2005 & 2006 | San Sebastiano allo Zoppo 2006 & 2007 

Druif | Nebbiolo, Vespolina

De bodem | Het heuvelige terrein van Lessona ligt aan de voet heeft een mariene zandbodem die gevormd is in het plioceen (5 miljoen jaar geleden). In dat tijdperk daalde het zeeniveau met maar liefst 50 meter en kwamen grote delen land droog te liggen, zo ook in Piemonte. Naast de mariene afzetting vind je hier en daar ook klei-achtige löss bodem maar meer in het dal bevat de bodem voornamelijk zanderige zeebodem met veel zeefossielen. Maar wat het gebied echt bijzonder maakt is de ph waarde van de grond. Door deze afzettingen in de bodem heeft de bodem een hoge ph waarde, wat een hoge zuurgraad geeft. Zuren zijn naast fruit en tannines belangrijk voor het bewaren van een wijn. Als er een juiste hoeveelheid of balans van deze elementen aanwezig zijn in de wijn, heeft deze een groot bewaarpotentieel. Door deze zuren blijft de wijn langer zijn frisheid bewaren en dus langer heerlijk drinkbaar. 

Smaak van de wijn | In vergelijking met Bramaterra zijn de wijnen van Sella uit Lessona zijn lichter fruitiger en floraler. In deze wijnen is de invloed van Vespolina ook meer aanwezig, die is terug te vinden in de aroma’s van camille en groene thee.

Bodem uit Bramaterra, bestaande uit porfiede vulkanisch gesteente.

Streek | Bramaterra
Bramaterra; Passie voor de aarde

Wijnen van Tenuta Sella | I Porfidi 2005 & 2007

Druif | Nebbiolo, Vespolina

Bodem | De wijngaarden in het Bramaterra gebied zijn omringd door veel dichtbegroeid bos vol eiken, kastanjebomen en berken. Bovenop een massief blok porfier gesteente ligt de wijngaard van Tenuta Sella. Porfier is een hard vulkanisch gesteente, wat paars is van kleur met hier en daar stukken van stevig gevormde klei.  

Smaak van de wijn | Door het aandeel porfier gesteente in de bodem geeft dit de wijn vurig pit en sappige tannines mee. Wijn uit Bramaterra heeft donker sap, is aardser en je proeft het gesteente.