« Blog

Producentenprofiel | Pfannenstielhof

Pfannenstielhof

Pfannenstielhof, gevestigd in Bolzano in Südtirol is al jaren de huisleverancier van rode wijnen uit Sud-Tirol. Deze Hof is al tweehonderd jaar in familiebezit en bewijst dat uitzonderingen de regel bevestigen. Hier geen wijngaarden hoog aangeplant op de steile hellingen met perfecte drainage, maar de gaarden staan hier in het dal, rondom het Hof op zo’n 200 meter boven de zeespiegel. De Vernatsch staat in een bodem die bestaat uit de eindmorenen neergelegd door gletsjers en op Porfyr, van vulkanische oorsprong. De Lagrein staat op een alluviale bodem.

13267812_921320264657888_1397459329703168461_n
Als we zin hebben in gekoeld rood grijpen we naar de Sankt Magdalener. Hij kan regelrecht uit de koelkast gedronken worden, zelfs op een graad of vijf is hij nog heerlijk. Dat is niet omdat het een simpel niemendalletje is, maar omdat hij zo barstensvol fruit zit en lekker weinig zuur of tannine bevat. Maar hij is wel intens, krachtig en sappig. Wij noemen hem liefkozend onze boerse blauburgunder.

12036801_794463117343604_3482247930569750116_n

Magdalener wordt gemaakt van de druivenrassen Vernatsch en Lagrein (5%). Deze staan samen in in ouderwetsen Pergolawijngaarden aangeplant en worden samen geoogst en vergist. Johannes Pfeifer wordt in Sudtirol door al zijn collega’s gezien als de koning van de Magdalener. Zo wint hij bijna jaarlijks de Vernatsch Cup en ook kreeg hij ook al een paar keer de Tre Bicchieri uitgereikt. De hoogste onderscheiding die je in Italië voor je wijn kunt krijgen. In 2015 maakte Johannes voor het eerst ook een Rosato van zijn Lagrein stokken. Dit klinkt misschien vreemd aangezien we in Nederland al dwars door en over de Rosé-hype heen zijn, maar het is toch niets te laat. Wat een geweldige wijn. Intens in smaak en kleur, rijk en wulps. Rubensiaanse wijn met een beetje vet op alle juiste plekken.