« Blog

Producentenbezoek Toscane – Februari 2015

Producentenbezoek Toscane

Ons bezoek aan Toscane viel dit jaar samen met de Anteprime (presentatie van het nieuwe jaar) van de verschillende gebieden binnen deze regio. Het was dan ook een combinatie van producenten- en beursbezoek.

Fattoria Ambra – Beppe Romei Rigoli

We begonnen ons bezoek bij Beppe Romei Rigoli van Fattoria Ambra. Hij beet het spits af en zette een sterke serie wijnen neer. Als eerste kwam  de Vin Ruspo (rosé) 2014 op de proeftafel. Dit jaar een combinatie van korte maceratie van 4 uur op de schillen en vervolgens de directe, zachte persing van het sap. Dit is misschien wel de fruitigste Vin Ruspo die Beppe ooit gemaakt heeft. Deze keer met wat framboos en klein rood fruit. Ook lichtere structuur en allemaal wat frivoler. Andere benadering, maar zeker niet slechter dan andere jaren.

Toen werd de Barco Reale di Carmignano 2014 geopend. Ook deze was wat lichter en fruitiger dan voorheen. Het is goed te merken dat 2014 een beduidend ander groeiseizoen had dan eerdere jaren. Dan de Cru Santa Christina in Pilli 2012 (Carmignano DOGG). Omdat Carmignano laag gelegen is en temperaturen doorgaans hoger zijn dan bijvoorbeeld in de Chianti Classico, profiteren de wijnen van de koelere jaren. 2011 was behoorlijk recht voor zijn raap, 2012 geeft veel meer nuance, fruit en kruidigheid. Dit bevalt heel erg goed. Tenslotte de riserva cru Montalbiolo 2011 en die geeft precies wat je verwacht van zo’n warm jaar: te veel en te vol. Hij doet een beetje verbrand aan. Die slaan we over deze keer. We wachten wel op 2012.

Simone Santini – Le Calcinaie

Le Calcinaie – Simone Santini

We reden door naar San Gimignano voor de Anteprima van de Vernaccia. Daar proefden we de nieuwe jaren van Simone Santini van Le Calcinaie. De basis 2014 eerste botteling was bijzonder sterk. En ook zijn riserva “Vigna ai Sassi” was net zo goed als altijd. Dit is een zeer constant presterende producent, een groot genoegen om mee te werken. Zeker omdat hij de Vernaccia misschien wel het beste vangt, met zowel fris rijp sap als elegante, bijna zoute zuren en mineraliteit.

Poderi Boscarelli – Luca en Nicolo de Ferrari

Van San Gimignano vertrokken we de volgende dag naar Poderi Boscarelli in het zuiden van Toscane. De ochtend begon op het prachtige domein van de broers Luca en Nicolo. Ondanks dat ze al jaren samen dit domein hebben blijven ze altijd op zoek naar verbetering en verandering. Vorig jaar kwam er een Merlot bij uit Cortona. Dat fruit ging vroeger altijd in de Ferari, een van hun twee basiswijnen. Ze zijn nu op zoek naar een nieuw instapmodel dat ze wat goedkoper kunnen aanbieden. Een goed idee, want de basiswijnen waren wat mij betreft altijd te duur voor wat het bood. Het echte werk begint dan ook bij de Vino Nobile 2012. Een klassieke blend van sangiovese, canaiolo, colorino en mammolo. Ook hier, net als al eerder bij Ambra, gaat mijn voorkeur uit naar dit frissere jaar met meer nuance en fruit. Het laat veel beter de handtekening zien van deze jongens en het prachtige terroir van Cervognano. In de 2011 wordt de aandacht toch wat meer opgeëist door de rijpheid van het fruit en de kracht. Ook een kwestie van smaak natuurlijk.

Nieuw is dit jaar de Nobile riserva 2010. Normaal gesproken zat er in de riserva altijd een klein aandeel merlot en cabernet sauvignon. Deze keer hebben ze ervoor gekozen de klassiek blend als riserva uit te geven. Ze vonden dat de kwaliteit van het fruit van de sangiovese zo goed was dat er geen internationale druivenrassen bij hoefden. Daarnaast maken ze van een klein deel van de oogst een alternatieve riserva: de “Sopra Casa”. Hier hebben is het aandeel merlot en cabernet juist verhoogd, om zo een groter verschil te maken tussen beide riserva’s. Het nut van twee riserva’s ontgaat mij enigszins, maar ook hier is er sprake van een zoektocht van de kant van Luca en Nicolo.

Stella e Bernadetta di Campalto

Podere San Guiseppe – Stella di Campalto

Na de lunch reden we naar Montalcino voor onze bezoeken aan onze Brunello producenten. We begonnen bij Stella. Stella vinifieert tegenwoordig 12 percelen apart. De fermentatie en de rest van de vinificatie  is voor elk stukje hetzelfde. Het is zeer boeiend te zien hoe verschillend het eindresultaat is. Elk perceel is geheel eigen. Uiteindelijk blend Stella alle percelen samen tot haar Brunello. Het kost haar vaak maanden totdat ze tevreden is met de blend. Ze gooit dus niet klakkeloos alles bij elkaar. Haar rosso 2011 toonde zich zeer vreemd. Die proeven we op Vinitaly volgende maand nog maar eens. De Brunello 2009 leek even wat gesloten, maar opende zich erg mooi. Kersen en geel fruit, veel sap, soepel en zacht. De Brunello 2010 noemt Stella zelf Ego wijn. En dan gaat het niet om haar ego, maar dat van de wijn. Een wijn die doet waar die zin in heeft en eigenlijk niet zo veel aantrekt van wat Stella er mee voor ogen had. Hij is inderdaad wat minder op het fruit, krachtiger, wat monolitische en compact. Bij het terugproeven ’s avonds toonde hij zich echter zeer mooi naast alle andere Brunello 2010.

Kelder bij Il Marroneto

Il Marroneto en Le Ragnaie

Door tijdgebrek combineerden we deze twee bevriende producenten. Helaas melde Riccardo van Ragnaie zich ziek af. De proeverij vond dan ook plaats in de prachtige historische kelder van Il Marroneto.

Traditiegetrouw proefden we zo’n beetje alle vaten van de jaren 2012 en 2013. De Brunello’s 2010 waren van hoog niveau. De basis was fris, veel kersenfruit en mooie bloemig. De speciale cuvée Madonna delle Grazie is rijker, krachtiger en compacter. Zeer hoog niveau. Le Ragnaie was zoals altijd veel etherischer, met tonen van sinaasappel, verse laurier, wat mint en ceder en veel oranje fruit. De wijnen van Riccardo zijn spannend, complex, lichtvoetig en tegelijkertijd groots.

Anteprima Chianti Classico

De laatste ochtend besteedden we aan de Anteprima Chianti Classico in Florence. Het eerste bezoek aan deze beurs van Sprezzatura. We proefden dat alles goed zit bij Monteraponi. De Chianti 2013 is veel belovend, met prachtig rijk en gezond sap, elegant en dorstlessend. De Campitello 2012 is vrij licht en mag nog wat verder rijpen. De Baron Ugo is groots. We proefden verder nog een aantal nieuwe producenten die we in de gaten houden en deden wat vergelijkend warenonderzoek wat betreft andere Chianti’s die in Nederland worden geïmporteerd voordat we enigszins moe maar voldaan naar de luchthaven vertrokken voor de terugreis.