« Blog

Edele wijn van Boscarelli

edele wijn

In 1980 werd in Italië de DOCG classificatie gelanceerd. Vier wijnen viel de eer te beurt als eerste tot deze categorie te gaan behoren: Barolo, Barbaresco, Brunello di Montalcino en Vino Nobile di Montepulciano. Vino Nobile komt uit de heuvels rondom het schilderachtige plaatsje Montepulciano in het zuiden van Toscane. Deze wijn wordt hoofdzakelijk gemaakt van Sangiovese (Prugnolo Gentile), met daar in de meeste gevallen Canaiolo aan toegevoegd. Maar andere in- en uitheemse druivensoorten mogen ook. Deze ‘edele wijn’ heeft het eigenlijk best lastig. Misschien is de wat ambivalente druivenrichtlijn daar ook debet aan, maar de belangrijkste reden lijkt het grote succes van Brunello di Montalcino en de heropleving van Chianti te zijn. Vino Nobile valt, volkomen ten onrechte, een beetje tussen de wal en het schip. In goede doen en van de betere producenten geeft de fijnmazige kruidigheid, het donker rode fruit en de subtiele diepgang Vino Nobile zijn eigen plek tussen deze andere twee Toscaanse reuzen.

Edele wijn van Poderi Boscarelli

Eén van die betere producenten, volgens sommige zelfs de beste, is Poderi Boscarelli. Op de flanken ten oosten van Montepulciano maken de twee broers Luca en Nicolo de Ferrari in alle rust en op een heel eigen manier hun bijzondere wijnen. De Boscarelli wijngaarden liggen op 300 meter hoogte, de plantdichtheid is dankzij ingenieuze wijnbouwmethodes hoog en de opbrengst per plant is extreem laag. Dat geeft geconcentreerde, complexe wijnen met tegelijkertijd voldoende levendigheid en mooie, frisse zuren.

De wijnen van Boscarelli horen wat ons betreft tot het beste van wat Italië te bieden heeft. Dit geldt voor de recent binnengekomen nieuwe jaargang van hun Vino Nobile en voor hun riserva’s – voor korte tijd verkrijgbaar in een interessante verzameldoos. En het is natuurlijk ook zo voor hun topwijnen: Nocio dei Boscarelli en de Super Tuscan Boscarelli dei Boscarelli. Gun jezelf iets bijzonders en oordeel zelf.