« Blog

Wijn en zoet

zoete wijn

Het is weer de tijd van het jaar voor zoetigheden. En bij zoetigheden past, niet zo verrassend, zoete wijn. Zoete wijn is er in allerlei soorten en maten. ‘Helemaal’ zoet, half zoet, licht zoet, mousserend, stil, rood en wit. Zo ook in Italië.

Zoete Italiaanse wijn is meestal een passito. Dat is wijn van ingedroogde druiven. De rijpe druiven worden na de oogst opgehangen op zolder (in koudere, vochtige gebieden) of buiten op bijvoorbeeld matten van stro te drogen gelegd (in warmere, drogere regio’s). Daar komt ook de Nederlandse term strowijn vandaan. In december en soms pas in maart van het volgende jaar worden de dan ingedroogde druiven, met hun hogere concentratie suiker en lagere concentratie water, zacht geperst en wordt het dikke sap (de most) gevinifieerd.

In Toscane, waar deze wijn Vin Santo wordt genoemd, gaat de most in kleine houten vaatjes, caratelli, om aldaar te fermenteren en enkele jaren te rijpen. De wijn krijgt zo bewust oxidatieve eigenschappen. Hij is meestal wit en gemaakt van Malvasia en Trebbiano. Er bestaat ook een zeldzame rode versie van Sangiovese, met als prachtige naam Occhio di Pernice (oog van de patrijs).

Een andere methode dan in Toscane wordt toegepast in Valpolicella. Daar gaat de wijn na het fermenteren voor kortere tijd over naar grotere houten vaten. Een passito in Valpolicella heet Recioto en is gemaakt van Corvina, Rondinella en Molinara. Zijn droge broer is de beroemde Amarone. Beide zijn rood.

In heel Italië worden passito’s gemaakt. Min of meer beroemde soorten zijn Passito di Pantelleria (gemaakt van een Moscato variant), afkomstig van het eilandje Pantelleria ten westen van Sicilië, en Cinque Terre Sciacchetrà (gemaakt van Bosa, Albarola en Vermentino) uit het bekende kustgebied Cinque Terre in het zuidpuntje van Ligurië.

Er zijn ook zoete, versterkte wijnen in Italië  te vinden, vergelijkbaar met zoete Sherry Voorbeelden daarvan zijn Malvasia di Bosa (Sardinië) en Marsala (Sicilië). Last but not least is er de Moscato d’Asti (van een andere Moscato variant dan Passito di Pantelleria). Moscato d’Asti is een frizzante, half zoete wijn uit de Piemonte met een alcoholgehalte van 5,5%. Lekker licht dus.

Kortom, er is voldoende zoets te ontdekken en te beleven als het om Italiaanse wijn gaat. Maar wat is nou lekker bij Sinterklaas (en Kerst) lekkernijen? Taaitaai kan goed met Recioto della Valpolicella, bijvoorbeeld onze L’Erimita 2010 van ca’Rugate. Vin Santo is lekker met pepernoten, speculaas en melkchocolade. Denk aan de Vin Santo van Fattoria Ambra, onze Carmignano producent. De drogere (!) Vin Santo van Fattoria Sammontana is smakelijk bij pure chocolade. Tenslotte zou marsepein en vooral ook krentenbrood met amandelspijs het weleens prima kunnen vinden met de passito van Sabbionare.