« Blog

Castello di Verduno – La Dolce Vita

Castello di Verduno

Enige jaren terug bezocht ik Castello di Verduno, producent van zowel Barolo als Barbaresco, voor het eerst. Het was een van de laatste producenten van de dag. En Mario, de keldermeester en oenoloog had een batterij wijnen neergezet. Al snel merkten ik dat de kwaliteit van de wijnen zeer hoog was. Soms is na een dag proeven in Piemonte de concentratie aan het eind van de dag een beetje weg, maar de wijnen verkwikten en maakten het juist eenvoudig je te concentreren. Sterker nog, ik werd er door wakker geschud. Immense kwaliteit. We begonnen toentertijd met één wijn: de Barbaresco Rabaja 2006. Een perfecte wijn om te ontdekken wat onze klanten er van zouden vinden. Het was een doorslaand succes. Dit jaar hebben we dan ook een aantal aanvullingen gedaan aan het assortiment.

Castello di Verduno maakt wijnen op ouderwetse wijze. Grote voeders en lange maceratie op de schillen. Maar voor Mario zijn de tannines het belangrijkst. Die moeten gekoesterd worden op een manier dat ze fijnmazig zijn, rijk en zacht. De wijnen zijn dan ook verbazend zacht en sappig voor Barolo en Barbaresco. Desalniettemin hebben ze diepte, lengte en proeven ze doorleefd en gelaagd. Ze zijn jong al goed te drinken, maar rijpen ook nog eens fantastisch. Dit jaar kochten we de volgende wijnen in: Barbera “Bricco del Cucolo” 2012, Barbaresco Rabaja 2009 en de Barolo “Monvigliero” Riserva 2006.