« Blog

Producentenbezoek Noord-Italie 2014

Zoals elke februari stond ook dit jaar ons producentenbezoek aan de Noord-Italiaanse regio’s Friuli, Veneto en Sudtirol op het programma. We begonnen in Friuli.

FRIULI:

Gianfranco Gallo

Vie di Romans

Vie di Romans komt altijd een jaar later uit met zijn wijnen dus we proefden 2012. Een jaar flesrijping is het minimale voor Gianfranco. Meestal zijn de wijnen nog piepjong als ze uitkomen. De afgelopen jaren zaten ze tijdens de proeverij in februari nog potdicht en was er nog niet veel uit te halen. Volgens Gianfranco was 2012 net als 2011 een mediterraan jaar. Ze hebben in de Isonzo een klimaat dat een kruising is tussen continentaal en mediterraan. Soms heeft het landklimaat de overhand en soms het zeeklimaat zoals dit jaar. Qua rijkheid deed het me meer denken aan 2007/08/09 dan 2011. Het fruit toonde meer opulent en rijk dan het meer witte fruit dat in de wijnen zat van de afgelopen jaren. Vinitaly volgende maand is altijd een goed moment om weer even terug te proeven. Maar al met al een voller rijker en krachtiger jaar lijkt het.

’s Avonds aten we met Kristian Keber en Enrico Coser van Ronco bij da Nando. Volgens zeggen een van de oudste Osterie in Friuli en de bakermat van de Friulaanse keuken. Ik was diep onder de indruk, niet alleen van de gastvrijheid, we kwamen pas om 22.30 binnen, maar ook van de kwaliteit van het eten. Memorabel.

Edi Keber.

Kristian Keber

De volgende dag verzorgde Kristian de proeverij bij Keber. Hij lag er pas om 5 uur in, want hij had nog een verjaardagsfeestje na ons diner. Het was voor mij de eerste keer dat Kristian de proeverij leidde in plaats van zijn vader Edi. Het scheen wat nieuw licht op alles wat ik al wist. En zeer inspirerend hoe de nieuwe generatie het hier aan het over nemen is. Ook bij Ronco dei Tassi verdwijnt Fabio al wat meer naar de achtergrond en doet Enrico zeer bekwaam de proeverijen. Bij Keber lijkt 2013 een klassiek gebalanceerd jaar. Dat wordt mooi.

Le Due Terre


Flavio Basilicata


Na de proeverij bij keber reden we door naar de Colli Orientali, iets noordelijker gelegen in Friuli. Dit gebied is bekend als de betere plek voor rode druivenrassen. Die worden in de Isonzo en de Collio vaak gewoon niet rijp genoeg. Vaak is het te nat en hebben de rode rassen het moeilijk. Niet zozeer bij Due Terre in Prepotto. Flavio maakt al sinds de midden jaren 90 de wijnen samen met zijn vrouw Silvana en heeft een enorm track record. Hij werkt bio-dynamisch, maar deed dit al voordat dat zo heette en wil er verder ook niet bij horen. Flavio leeft voor de wijn. Totale passie en overgave, en tegelijkertijd roept hij dat ik het net zo makkelijk zou kunnen. “Ik doe niks bijzonders” roept hij, maar zo smaakt het wel en anders zou de hele wereld dit niveau wijnen kunnen drinken en dat is simpelweg niet zo. Talent en kunde onderscheiden Flavio van de rest. Grootse wijnen die flink wat jaren op de teller nodig hebben om tot hun volle wasdom te komen. We proefden de 1994, het eerste jaar voor de Sacrisassi rosso blend, toen nog een vino di tavola. Nog immer groots en mooi. Gerijpt zeker, maar nog steeds enorm veel fruit om dat alles te balanceren.

Meroi

Vigna Dominin


Damiano verzorgde hier de proeverij, wederom de volgende generatie. Erg druk met zijn telefoon en whatsapp maar wel gewoon een enorm goede serie wijn neer     zetten. Het wit uit 2012 vond ik hier niet overtuigend, het was gewoon te warm geweest, maar het rood uit ’11 was goed. Toen we ook nog de kans kregen om Dominin merlot 2009 te proeven en er 60 flessen van te bemachtigen was het feest compleet. Refosco Dominin 2010 opende zich vreselijk mooi in het glas en zo veel diepte heb ik nog niet eerder in Refosco gevonden. Deze mannen zijn lekker bezig.


Ronco dei Tassi

’s Avonds proefden we nog samen met Enrico uit de vaten bij ronco. 2013 was een rustig jaar, geen eigenaardigheden zoals in 2012 toen het zo vreselijk droog was geweest. Rustig stabiel en goed.

VENETO
Ca Rugate:


Michele Tessari


Michele gaf weer een van zijn onnavolgbare rondleidingen en liet ons een aantal dingen uit tank proeven en zette daarna een mooie serie neer. De witte wijnen kwamen goed ut de verf en ook de Basis valpolicella Rio Albo 2013. Ripasso en Campo Lavei proeven we even terug op Vinitaly want die zaten net op de fles.


Daniele Portinari:


Daniele Portinari


Hier waren we nog niet eerder geweest. En eigenlijk zijn we er nog steeds niet geweest, want Daniele zijn eigen kelder is nog in aanbouw. We proefden zijn wijnen dan ook bij een bevriende producent waar hij een stukje van de kelder huurt om zijn wijnen te kunnen maken. We proefden 2013 Pietrobianco uit vat. Gemaakt van Pinot bianco en Tai bianco (friulano) Hij fermenteert voor deze wijn de hele trossen, waardoor de wijn een mooie structuur krijgt. Verder gebruikt Daniele in het geheel geen toevoegingen. Ook de rode Tai rosso (Grenache) kwam goed uit de verf, we proefden 2013 uit tank, 2012 en 2011 uit de fles. 2011 kwam erg goed uit de verf, terwijl daar een half jaar geleden nog niet veel aan was. 2012 is nog een baby maar heeft veel potentie.


We proefden ook nog de wijnen van twee vrienden. Davide Spilare had wel erg veel vin naturelle tonen in zijn wijn. Maar wat we later uit tank proefden was veel beter. Hij zei dat hij niet meer reductief werkte, waardoor de smaken veel frisser bleven. Als laatste proefden we de wijnen van Sauro Maule. En heel jonge kerel die verbazend mooie aantrekkelijke garganega maakt. Wellicht iets voor de toekomst.

SUD TIROL
Bij Erste+Neue was ik erg in mijn nopjes met 2013. Mooie gebalanceerd en rijp jaar. Hetzelfde beeld als 2011 een van mijn favoriete jaren. Fijn.

Pfannenstielhof


Johannes Pfeiffer


Ook hier weer balans dat de klok slaat. Johannes zijn wijnen zijn een perfecte combinatie van fruit. kracht en balans. Zeer uitgeproken typiciteit van de Lagrein en de Magdalener. Kan niet wachten tot het in de fles gaat.


Pacherhof


Andreas Huber


Andreas is een beetje een autistisch wijnmaker. Hij heeft geen geheimen en verteld 100% eerlijk over zijn werk in de wijngaarden en in e kelder. Andere kant is dat hij ook wel is een grens over stapt en ongeveer in je aura gaat staan. De perfectie van zijn wijnen vergeeft hem dat echter. Hij is in conversie naar bio-dynamisch produceren en zijn wijnen hebben een geweldige expressie en zeggingskracht. Hij is niet zo beroemd als zijn collega’s misschien, maar wel al ruim op hun niveau.


Gumphof


Markus Prackwieser


Markus liet ons voor het eerst een aantal tanks proeven die zonder toevoeging van gisten waren gefermenteerd. Dus geheel natuurlijk. Hij was er zeer over te spreken, maar dan wel als onderdeel van zijn Praesulis blend. Hij maakt voor zowel zijn Sauvignon als voor de Weissburgunder een blend van wijn gerijpt op staal, eiken tonneau en acacia voeders van 15 hl. Dit jaar dus ook extra wat vin naturel. In de win wereld staat er nooit iet stil.