« Blog

Producentenbezoek Noord-Italië 2013, Friuli

Afgelopen week bezocht ik weer mijn producenten in Noord Italië. Het was wederom een interessante reis. Er zijn allerlei horrorverhalen in de (wijn)pers verschenen over het wijnjaar 2012. Het zou een absoluut drama zijn geworden. Meestal, als deze verhalen de pers halen, komt dat omdat in beroemde wijngebieden als Bordeaux, Bourgogne en Toscane het tegen gezeten heeft. Deze gebieden zijn al zeer divers en uiteenlopend in micro klimaten en kun je nooit echt generaliseren, maar om hele landen dan wel werelddelen als mislukt te labelen is wat overdreven.

We namen de proef op de som en vlogen naar Venetië om daar in Friuli te beginnen met het onderzoek.

Ronco dei Tassi, Cormons, Friuli
De eerste stop was bij Ronco dei Tassi, we hebben reeds de Clic blend 2012 binnen en die is wat rijker dan zijn voorgangers uit 2011 en 2010. De druiven van de clic komen uit de Isonzo en wordt gebotteld als IGT. Daar mag dus ook deels geïrrigeerd worden. Daardoor blijft deze wijn altijd goed in blans en hadden de stokken geen last van waterstress in dit warme droge jaar. Voor hun wijnen uit de Collio was het even spannend. Juli en augustus waren heel heet en is geen druppel regen gevallen. Er was regen aangekondigd begin september en er zijn producenten die daarvoor al geoogst hebben. Fabio heeft echter gewacht. Hij proefde zijn druiven aan de tros en vond ze niet lekker. “Daar kan je dan ook geen lekkere wijn van maken.” zei hij. “Door de waterstress onttrokken de stokken het vocht uit de druiven om te overleven. Het stond er slap bij.” vertelde Fabio. Begin september regende het 4 dagen en een week later verkeerden de wijngaarden weer in goeden doen. Toen is er geoogst en was de kwaliteit van de druiven weer boven gemiddeld. Wat we uit tank geproefd hebben was absoluut van hoge kwaliteit. Iets meer rijk fruit ook hier dan in de twee voorgaande jaargangen.

Vie di Romans, Mariano, Friuli
Gianfranco brengt zijn wijnen altijd een jaar later uit, dus hier proefden we de wijnen uit 2011. De wijnen hadden een flinke frisheid, veel mineralieit en waren nog flink gesloten. Toch prsenteerde de Chardonnay zich al zeer goed en ook de Dolee van Fiulano was smakelijk. Toch zullen deze wijnen nog wel wat tijd nodig hebben om zich te openen. Zeker tot na de zomer, maar een paar jaar flesrijping kan helemaal geen kwaad bij de wijnen van Vie di Romans. We hebben ons archief gelukkig goed gevuld gehouden dus er zijn nog wijnen uit 2009 en 2010 te krijgen.

Le Due Terre, Prepotto, Friuli
Na wederom een fenomenale vislunch bij Le Dune reden we naar Prepotto voor een nieuwe toevoeging aan onze portefeuille. Le Due Terre maakt volledig natuurlijke (biodynamische)  wijnen. van lokale druivenrassen. De witte Sacrisassi wordt van Friulano en Ribolla gemaakt. De Sacrisassi rosso maken ze van Refosco en Schiopettino. Daarnaast maken ze nog een merlot en een Pinot Nero. Het zijn krachtige karaktervolle wijnen. Het wit wordt met de schillen gefermenteerd. De tijd dat dit duurt verschilt per jaargang. De wijn rijpt dan in houten vaten en wordt geheel tegen alle regels in niet meer overgestoken en van zijn  depot ontdaan. Hierdoor is het mogelijk praktisch geen sulfiet toe te voegen.

Meroi, Buttrio, Friuli
Een bezoek aan de familie Meroi is altijd weer een beleving. Zo bescheiden als ze bij Due Terre zijn, zo over de top zelfverzekerd en een tikje arrogant zijn ze bij Meroi. Ik kan daar altijd wel van genieten. Terwijl Paolo bezig was met de mise en place van het ’s avonds overvolle restaurant namen Damiano en Mirko ons mee naar de kelders. We proevden het eerste jaar van de nieuwe wijngaarden van Le Zitelle. Het was nog wat eenvoudig en door het moeilijk jaar hebben ze bijna niks kunnen oogsten. Ze waren van plan 20 barriques te vullen, maar dat werden er maar 2.

Voor de andere wijnen was de wijn weer dezelfde kwaliteit als we gewend zijn. Ook het rood uit 2011 beloofd weer prachtig te worden.Edi Keber, Zegla, Friuli
Zaterdagochtend proefden we de wijn bij Edi. Hij was zeer in zijn sas met 2012. Was in 2011 een groot gedeelte van de oogst door hagel verwoest en had hij nauwelijks friulano kunnen oogsten, dit jaar was alles dik in orde. We proefden de twee percelen Friulano, de een uit Zegla, de berg waar zijn huis en kelder op liggen en de andere van een wijngaard bij Cormons. Qua bodem en expositie komen de percelen overeen. Zegla had wat meer dikte, Cormons had wat witter fruit en was wat gestructureerder. Daarna proefden we de Malvasia die net uit het barrique kwam en samengebracht was in een stalen tank. Mooie breedte, Ribolla brengt frisheid. Over twintig dagen wordt hij gebotteld. Op Vinitaly proeven we hem weer, maar die drie bekers heeft hij wel weer in de pocket.